zaterdag 16 maart 2013

Palestijnse taxichauffeur overlijdt als gevolg van traangasaanval twee weken geleden

Funeral Of Ghazawna - Image By Shorouq Zeid - WAFA News
De begrafenis in Al-Ram bij Jeruzalem van Mo'ayyed Ghazawneh (Shorouq Zei/Wafa).

Een 34-jarige taxichauffeur, Mo’ayyad Nazeeh Ghazawna uit Al-Ram ten noorden van Jeruzalem, is vrijdag overleden als gevolg van verwondingen door traangas die hij op 22 februari opliep tijdens een demonstratie. Israelische militairen schoten toen een traangasgranaat in zijn taxi. Ghazawna, die geen deelnemer aan de demonstratie was, raakte ernstig gewond. Hij werd naar de intensive care van het Palestijnse Medische Centrum in Ramallah gebracht, waar hij vrijdag overleed.
Ghazawneh was vader van een dochtertje van vijf en een zoontje van vier. Zijn vrouw is zwanger van een derde kind. Na zijn begrafenis braken relletjes uit tussen jongeren en het Israelische leger. Daarbij vielen enkele gewonden door traangas en rubberkogels.
De dood van Ghazawneh is de zoveelste in een reeks. Dinsdag werd de 25-jarige Mahmoud al-Teiti, een student journalistiek, doodgeschoten in een kamp bij Hebron. Volgens medische kringen werd hij getroffen door een dumdum kogel in zijn hoofd. Vorige week vrijdag overleed de 22-jarige Mohammed Asfour uit het dorp Abud aan de gevolgen van een schotwond in zijn hoofd door een rubberkogel (=een met rubber overtrokken stalen kogel) die hij twee weken eerder opliep. Op 23 februari stierf de 30-jarige pompbediende Arafat Jaradat uit Hebron in de Israelische Megiddo-gevangenis aan de gevolgen van marteling. 
In een andre ontwikkeling heeft het Israelische leger in de nacht van donderdag op vrijdag een tiental jongeren gearresteerd in twee dorpjes bij Qalqilya, omdat zij verdacht werden van het gooien van stenen. De legereenheden hielden nachtelijke razzia's in de dorpjes omdat dit stenen gooien de oorzaak zou zijn geweest van een verkeersongeluk op weg nr 5 in de buurt van de nederzetting Ariel. Een vrachtauto remde daar nadat hij was geraakt door een steen en de bestuurster van een auto daar achter, afkomstig uit de nederzetting Yakir,  lette blijkbaar niet op, zodat zij er achterop botste. Een van haar dochters, een tweejarige baby, raakte daarbij ernstig gewond. Het Israelische leger trad een dag later krachtig op, want 'een dergelijke vorm van volksterreur zal niet worden geduld', zoals een militaire woordvoerder zei.

Meer naar het zuiden, in Hebron, braken vrijdag rellen uit  toen Israelische troepen jongeren kwamen arresteren die van het gooien van stenen werden verdacht. Op de video is te zien dat de militarien werden onthaald op molotov-cocktails. Drie kinderen werden gearresteerd, onder wie een tienjarig jongetje. In At-Tuani bij Yatta (ten zuiden van Hebron) werden nog eens drie 15-jarige jongens meegenomen. 

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...