zaterdag 7 maart 2015

Israelische marine schiet Palestijnse visser dood, kaapt twee boten en neemt twee vissers gevangen


De dode visser Tawfiq Aby Riyala.

Israelische kanonneerboten hebben zaterdagochtend vroeg een Palestijnse visser uit Gaza doodgeschoten. Twee andere vissers werden gearresteerd en twee boten werden in beslag genomen. Het slachtoffer was de 34-jarige Tawfiq Abu Riyala, bevestigde de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Ashraf al-Qidra.
Volgens een Isaelische legerwoordvoerder waren vier vissersboten zaterdagmorgen ''afgeweken buiten de  vastgestelde visserijzone''. Daarbij waren waarschuwingsschoten afgevuurd, waarbij ''in twee gevallen was geconstateerd dat raak was geschoten''. Twee boten waren in beslag genomen en twee waren teruggestuurd, aldus de legerwoordvoerder.
Incidenten als dit komen routinematig voor tussen de Israelische marine en de vissers in Gaza.
Op 26 augustus sloten Israel en de Palestijnse verzettsbewegingen in Gaza via Egyptische bemiddeling na 50 dagen van gevechten een akkoord, waarin onder meer was opgenomen dat de visserijzone zou worden uitgebreid van drie naar zes zeemijl uit de kust, en daarna geleidelijk zou worden verruimd naar 12 mijl. Israel heeft zich daar niet aan gehouden. Het heeft, volgens de vissers in Gaza zelfs de afspraak over de zesmijls zone niet gerespecteerd. Israelische kanonneerboten openen wekelijks, en soms dagelijks, het vuur op hen -ook als zij binnen de zesmijlszone vissen.

10 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Het incident is onderzocht door de IDF en de woordvoerder heeft verklaard dat de eerste bevindingen er op duiden dat Tawfiq Aby Riyala op het punt stond een raket af te schieten op Ashelon en dat er bovendien messen, scharen en naalden aan boord waren van het 'vissersschip'. 'Dit is een geval van preventieve zelfverdediging' verklaarde de woordvoerder nog; 'Hamas vermomt oorlogsschepen als vissersboten om aanvallen uit te voeren op de Israëlische marine en Israël heeft het recht en de plicht zich daartegen te verdedigen'. Het Israëlische ministerie van visserij verklaarde 'dat recent wetenschappelijk onderzoek van de Ben Gurion- Universiteit in de Negev heeft uitgewezen dat de vis voor de kust van Gaza in alle gevallen afkomstig is uit de kustwateren van Israël of daar naar toe op weg is.' 'Het gaat hier om migrerende joodse vis, en Israël hoeft niet toe te staan dat deze belangrijke bron van eiwitten voor de Israëlische stadsbevolking op illegale en eenzijdige wijze wordt weggevangen door stroopvissers uit Gaza. Ook internationale visserijverdragen zijn hier duidelijk over.' 'Het wordt tijd dat de internationale gemeenschap de Palestijnen wijst op hun plichten', verklaarde het minsterie nog.

Elisabeth zei

Dit is wat een officier van 'Israeli naval special forces' vertelde aan Miko Peled (te lezen in "The general's son"):

"They would come upon Gazan fishing boats and from time to time they would single out a particular boat, order the fishermen to jump in the water and blow up the boat. Then under gunpoint, they told the fishermen to count from one to a hundred and then when they were done to start over again. They would make them count over and over again until one by one the fishermen could no longer tread water, and they drowned."

frans zei

Wat een belachelijke reactie van Jaap Hamburger. Onderzoeken door het idf zijn per definitie niet betrouwbaar, dat is al vele malen bewezen. En dat er op een vissersboot messen, scharen en naalden aanwezig zijn? Hij vergeet dat er zeer waarschijnlijk ook dik en dun touw is geweest. De opmerking over "migrerende joodse vis..." slaat alles. Als het zijn bedoeling is om de afkeer van Israël te vergroten, is hij hierin goed geslaagd.

Abu Pessoptimist zei

frans,
Misschien moet ik niet voor Jaap Hamburger spreken, maar het valt sterk te betwijfelen of hij de bedoeling had de afkeer van Israel te vergroten. Ik denk meer dat hij aan wilde geven hoe schandalig hier weer werd opgetreden en hoe weinig waarde er door de Israeli's (en de rest van de Westerse wereld) aan Palestijnse levens wordt gehecht. Denk erover na: de legerwoordvoeder had het erover dat 'waarschuwingsschoten' waren afgevuurd en dat vervolgens ''een hit'' was geconstateerd. Dat is nauwelijks inconsistenter dan wat Hamburger in een cynische bui schrijft.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Beste Frans,

bij zoveel onrecht rest slechts sarcasme...

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@ Elisabeth. Je posting dringt nu pas tot mij door. Ik schrijf het niet graag, nooit eigenlijk, maar (aannemende dat het waar is), dit is sadisme waar geen enkele partij in de geschiedenis zich voor hoeft te schamen.

Elisabeth zei

Beste Jaap,
Ik schrok hier ontzettend van toen ik het voor de eerste keer las, en als het zo ging als hij beschrijft zal er wel geen hard bewijs voor zijn te leveren, en zijn bekentenissen van de daders het enige bewijs dat er ooit zal zijn. Maar Miko Peled staat toch niet bekend als rabiate Israel-hater die dingen uit zijn duim zuigt.

frans zei

Sorry Jaap, ik had uit je stuk je intentie niet goed begrepen. Toch fijn dan dat we er ongeveer op dezelfde manier tegen aan kijken.
frans vd woning

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Elizabeth: Beste Elizabeth, Miko Peled zou zijn eigen geloofwaardigheid als criticus van het beleid van zijn regering volstrekt te grabbel gooien mocht ooit uitkomen dat hij zo'n verhaal verzonnen heeft. Het 'geloofwaardigheidsprbleem' dat Miko heeft, is natuurlijk dat hij zijn bron(nen) niet openbaar zal hebben gemaakt; aan Palestijnse zijde zullen er geen getuigen meer zijn, hoogstens indirect: per saldo kan iedereen die dat wil, roepen dat hij zijn verhaal verzonnen heeft. Voor mijzelf hecht ik vooralsnog waarde aan zijn verhaal; ik moet het nog wel nalezen.

@Frans: Beste Frans, sarcasme is een laatste redmiddel om met heftige emotie om te gaan en ik heb zelf het risico van in eerste instantie verkeerd begrepen te worden daarmee natuurljk in de hand gewerkt. Wat mij betreft hoef jij je dus helemaal nergens voor te verontschuldigen.

patricia zei

Hoop gedoe allemaal zeg!

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...