dinsdag 24 maart 2009

De slachtoffers volgens het PCHR

Het offensief dat Israël uitvoerde tussen 27 december 2008 en 18 januari 2009 heeft 1434 levens geëist, meldde het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR, Gaza) op 13 maart. Het aantal is gebaseerd op een minutieus samengestelde lijst met namen, die intussen ook is gepubliceerd.
Van de 1434 waren er volgens het PCHR 960 burgers, onder wie 288 kinderen en 121 vrouwen. Onder de doden waren ook 239 politiemensen, van wie de meesten (235) direct op de eerste dag van bombardementen werden gedood. Slechts 235 van de slachtoffers waren strijders.
Volgens cijfers van het Palestijnse ministerie van Gezondheid werden nog eens 5303 mensen gewond, van wie 1606 kinderen en 828 vrouwen. Medische bronnen melden dat er rekening mee wordt gehouden dat ruim 1000 van deze gewonden blijvend invalide zullen zijn.
Het PCHR klaagt dat Israël op meerdere manieren het Internationale Humanitaire Recht schond. Ten eerste door geen onderscheid te maken tussen strijders en burgerbevolking, ten tweede door het gebruik van 'excessief en niet-gericht (indiscriminate) geweld'. Ook de manier waarop onderscheid behoort te worden gemaakt, werd door Israël geschonden. Onder meer bleek dat 'uit haar illegale classificatie van dienaren van de wet als strijders'.
Volgens het PCHR vragen het uitzonderlijk disproportionele aantal slachtoffers onder de burgerbevolking, de uitgebreide vernieling van eigendommen, de manier waarop doelen zijn uitgekozen, het gebrek aan voorzorgsmaatregelen bij het uitvoeren van de aanvallen, het excessieve gebruik van geweld en het gebruik van wapens als witte fosfor in burgergebieden om effectieve juridische maatregelen.'Veel van de door het PCHR gedocumenteerde gevallen vormen ernstige inbreuken op de Conventies van Genève en oorlogsmisdaden. De wijdverbreide en klaarblijkelijk systematische schendingen van het geaccepteerde Internationale Humanitaire Recht die in de Gaza strook zijn geconstateerd, zijn mogelijk ook te classificeren als misdaden tegen de menselijkheid.'

Geen opmerkingen: