vrijdag 19 februari 2010

Ko en Iran, een slechte combinatie

Bij Radio 1 zaten ze er waarschijnljk vandaag even mee: een bericht dat het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie IAEA een nieuw rapport heeft vrijgeven waarin wordt gezegd dat a) Iran niet meer zo goed samenwerkt met het IAEA, en b) Iran misschien toch wel bezig zou kunnen zijn met het maken van een bom.
Iemand, een deskundig iemand, moest daar natuurlijk wat over zeggen en dat werd dus Ko Colijn. Nu weet Ko veel over wapens en internationale organisaties, maar hij weet niet zoveel van Iran en blijkbaar ook niet erg veel van dit 'dossier' zoals de Belgen zouden zeggen.
Om te beginnen wist hij niet dat de gegevens uit dit rapport grotendeels al bekend waren, maar onder de vorige baas van IAEA, El-Baradei,  tot woede van de Israeli's niet werden vrijgegeven omdat El-Baradei ze te speculatief  vond. De opvolger van El-Baradei, de Japanner Yukiya Amano, denkt er blijkbaar anders over.
En vervolgens konden we uit de mond van Colijn vernemen dat 1) de internationale gemeenschap Iran had  aangeboden Irans uranium te verrijken tot 20% en het dan weer aan Iran te leveren, maar dat Iran dat had geweigerd. 2) Dat Iran daarna besloten had zelf tot 20% te gaan verrijken (niet voldoende voor een bom, maar wel een eind op weg, volgens Ko) en dat dat 3) onder de bepaling van het Non Proliferatie Verdrag (NPV) verboden was.
Dat was dan drie fouten op rij, beste Ko: Iran heeft een aanbod afgewezen om uranium elders te laten verrijken tot 3,5% (en dus niet 20% - En de afwijzing was ook niet categorisch, Teheran vindt het idee nog steeds  bespreekbaar, zoals Ahmadinejad vorig week zei). Los daarvan heeft Iran aangekondigd dat het ook een hoeveelheid uranium wil gaan verrijken tot 20%. Dat wil het doen voor het maken van isotopen voor mdische doeleinden in zijn kleine uit 1968 daterende reactor in Teheran. En tenslotte: verrijken tot 20% is 'a far cry' van de 90% verrijking die nodig is voor een bom, en ook niet verboden onder het NPV, zoals Co meldde.
  Juan Cole schreef onlangs op zijn blog:
The list of other countries capable of producing LEU of 19.75% includes Brazil, China, France, Germany, India,Israel, Japan, Holland, North Korea, South Korea, Pakistan, Russia, the United Kingdom, and the United States. There would be nothing extraordinary about Iran joining this list,..
en geen van deze landen werd ooit bedreigd met sancties. Misschien dat Ko een beetje te vaak en over te veel onderwerpen het orakel van Hilversum moet zijn om altijd maar goed beslagen ten ijs te komen? Toch jammer, vind ik zulke dingen, zowel voor hem als voor de luisteraars, want zo doen we teveel van dik hout zagen we planken. Wat er in Iran op nucleair gebied gebeurt, verdient zeker onze aandacht - en het is verontrustend als het IAEA meldt dat Teheran niet goed meer samenwerkt of - zoals in dit rapport ook gemeld - op moeilijk te duiden wijze omgaat met zijn voorraden uranium. Maar een beetje nuance graag, en houd je alsjeblieft aan de feiten. Met in het achterhoofd de wetenschap dat er partijen zijn die er baat bij hebben het vuurtje tegen Iran zo hoog mogelijk op te stoken. .

1 opmerking:

Jaap Hamburger zei

De goed geïnformeerde burger versus de 'deskundige': zo doe je dat.



Abu versus Ko&co. Bemoedigend!



En 'partijen (...) die er baat bij hebben het vuurtje tegen Iran zo hoog mogelijk op te stoken 'kunnen niet genoeg met name genoemd worden...het zijn er drie: Israël, Israël, Israël.

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...