dinsdag 29 maart 2011

Israel houdt zo'n 60 Palestijnen aan in verband met moord in Itamar

Het Israelische leger heeft dinsdagmorgen enkele tientallen inwoners van het dorp Awarta bij Nablus gearresteerd in het kader van een zoektocht naar de dader(s) van de moord op een kolonistenfamilie in de nederzetting Itamar, nu ruim twee weken geleden. Volgens de Jerusalem Post gaat het om zeker 60 mensen. Ze zijn naar een  niet nader aangeduide plaats gebracht. Onder de arrestanten zijn de plaatsvervangend burgemeester van het dorp, Hassan Awad, en twee van zijn broers.
Eerder waren al 40 Palestijnen aangehouden en overgebracht naar de Israelische militaire basis Huwara. Daar werd DNA van ze afgenomen, werden vingerafdrukken gemaakt en werden ze ondervraagd. Sommigen werden vrijgelaten maar de meesten worden nog vastgehouden, zo heeft de burgemeester van Awarta, Qays Awad, laten weten aan Ma'an News. 
De troepen gingen dinsdagmorgen het dorp binnen, en pakten vervolgens huis aan huis mannen en jongens op. Een Israelische militaire woordvoerster bevestigde dat het leger aanwezig was in het dorp, maar kon geen bijzonderheden geven. Israel heeft het onderzoek naar de moord onder een 'gag order' geplaatst, wat betekent dat er geen details over naar buiten mogen worden gebracht door de Israelische pers. Er zijn daardoor verder geen bijzonderheden bekend over het onderzoek. Eerder waren er berichten geweest dat ook buitenlanders (met name Thais) die in Itamar werken, waren ondervraagd. 

 Gezicht op Awarta, met op de achtergrond de nederzetting Itamar.

Awarta is het Palestijnse dorp dat het dichtst bij de nederzetting Itamar ligt. Het werd al een keer eerder door het leger bezet en er is al twee keer een uitgaansverbod van kracht geweest in het dorp, de eerste keer duurde dat vijf dagen. De inwoners merkten naderhand dat tijdens die eerste bezetting flinke vernielingen waren aangericht en dat in huizen waar militairen waren ingekwartierd onder meer was gepoept op de vloeren en het beddengoed als wc-papier was gebruikt. Dinsdag werd geen uitgaansverbod opgelegd. 
Haaretz meldde dat het onderzoek onder leiding staat van de militaire commandant van de Westoever, brigade-generaal Nitzan Alon. De verdenking gaat mogelijk uit naar Palestijnen, omdat negen jaar geleden twee aanslagen in Itamar hebben plaatsgevonden. In het jaar 2002 werden achtereenvolgens in mei drie tieners gedood en in juni een vrouw, drie van haar kinderen en een veiligheidsman van de nederzetting die te hulp wilde komen. De daders waren in beide gevallen Palestijnen die door de afzetting heen waren gekomen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik hoorde ook dat dit soort moorden ook in Israël hebben plaats gevonden maar dan gepleegd door de Russische maffia.
De pers zit er boven op maar zullen bij een andere moordenaar dan een Palestijnse moordenaar,niet gelijk de informatie krijgen. Dit hoorde ik uit betrouwbare bron. De waarheid zal altijd naar buiten komen maar het tijdstip is niet altijd te bepalen.
Jose

Anoniem zei

De burgemeester van Itamar heeft duidelijk gezegd dat er al tijden geen buitenlandse arbeiders werkzaam waren in Itamar
angela