woensdag 23 maart 2011

Aanslag op bus in Jeruzalem, een dode en 31 gewonden
Een persoon, een vrouw van 60,  is overleden en 31 mensen zijn woensdagmiddag gewond bij een aanslag op buslijn 74 in Jeruzalem, vlak bij het centrale busstation. Drie gewonden zijn ernstig gewond, vier of vijf niet al te ernstig en de rest is licht gewond. Het was geen zelfmoordaanslag, de bom zat in een tas die geplaatst was tegen een telefoonpaal of een bushokje.
Niemand weet op dit moment of de aanslag een antwoord was op de voortdurende bombardementen van Gaza van de afgelopen week.Wat wel duidelijk is, is dat hoewel het aantal slachtoffers beduidend lager ligt dan het aantal slachtoffers in Gaza, (12 doden en zeker 30 gewonden sinds 16 maart) de aandacht van de pers en de mogelijke impact van deze bomaanslag verre en dan ook verre die van de aanvallen op Gaza overtreft. Voor zover nodig bewijst dit eens temeer wat ik in  mijn laatste stukje over Gaza nog eens opmerkte: Joodse slachtoffers tellen vele, vele malen meer dan dode Palestijnen.

6 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Het verschil is natuurlijk, dat Israel zich op daders richt, en de Palestijnen zich op willekeurige onschuldigen.

Abu Pessoptimist zei

Goed gezien, Likoed NL. Dinsdag drie voetballende jongens en de opa van één van hen plus vier leden van de Islamitische Jihad, afgelopen zaterdag twee tieners van 16 (of 17) en op 16 maart twee man die ergens op wacht stonden. Niemand van hen was bezig met gevechtshandelingen op het moment dat hij werd gedood,zes van hen waren burgers, en van die zes waren er vijf kinderen.
(En, o ja, Israel zei over die twee dode jongens van 16 dat ze explosieven wilde gaan leggen bij de grens. Israel rechtvaardigt zich vaker op deze manier voor de duidelijker missers die het begaat. Maar dat was dus ook in dit geval echt totale onzin).
Dat zijn dus de daders aar Isarel zich op richt. Likoed Nederland?

Anoniem zei

Ja dat je in Jeruzalem op straat gezet kan worden met hele families is ook niet gericht op burgers,dat je je huis moet delen met militairen is ook niet gericht op burgers. Dat je waterleiding kapot gemaakt wordt is ook niet tegen burgers. De muur die veel Palestijns land inpikt is ook niet tegen burgers.
Dat kinderen niet naar school kunnen is ook niet tegen burgers,dat kinderen bekogeld worden met stenen door kolonisten is ook niet tegen burgers maar tegen Palestijnen en dat zijn geen burgers!Men weet niet wie het heeft gedaan en de wraak zal zoet zijn,tegen wie of wat? Hamas zit over het algemeen in Gaza of wordt goed in de gaten gehouden. Mensen van de WB zitten achter muren,Palestijnen in Jeruzalem zitten op straat of worden bedreigd met uit huis plaatsing,wie het was,ik weet het niet. Of ik rustig zou blijven als ik met mijn kinderen op straat gezet zou worden,weet ik niet,ik hoop dat ik altijd rustig blijf maar weet niet hoeveel een ander mij kan krenken voordat de stoppen doorslaan.
Jose

Noa zei

Het is geen geheim dat Israel burgerdoden betreurt. Gevalletjes op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats, helaas. Hamas kan er ook voor kiezen militaire activiteit niet midden in de stad te organiseren..zou een (groot) aantal Arabische burgerdoden schelen.
Dat er ondanks de rakettendeken (nog) geen dodelijke slachtoffers gevallen zijn in Israel, is meer geluk dan wijsheid. Het is namelijk ook geen geheim dat 'de andere partij' dat liever niet zo ziet (understatement) en burgerdoden juist de bedoeling zijn.

Abu Pessoptimist zei

Noa,je mag geloven wat je wilt, maar de feiten spreken het tegen. Israel mag dan burgerdoden altijd 'betreuren', maar dat weerhoudt het er niet van er steeds heel veel te maken. Kijk naar de aantallen doden aan de kant van de aangevallen partij in de Libanon-oorlog van 1982 (20.000), Libanon oorlog II 2006 (1200), Gaza 2009 (1400). In alle gevallen meer burgers dan militairen (zie bijv. de Gaza-statistieken van B'tselem).
En dat het iets uit zou maken als Hamas buiten de bebouwde kom zou gaan opereren (wat in Gaza nauwelijks mogelijk is) is niet waarschijnlijk. Hezbollah opereerde in 2006 vooral buiten dorpen, toch werden die - evenals de hele infrastructuur - onbarmhartig gebombardeerd. In Gaza zijn in 2009 hele woonwijken weggevaagd. En in 1982 heb ik zelf mogen zien hoe tenminste drie grote Palestijnse vluchtelingenkampen met de grond gelijk waren gemaakt - en heus niet omdat daar strijders tussen de burgerbevolking zaten. Die hadden zich namelijk al vrij snel teruggetrokken.

Anoniem zei

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/24/geweld-tussen-israel-en-palestijnen-in-gaza-houdt-aan/
Met deze gesprekspartners heb je geen vijanden meer nodig.
Wanneer gaat men de mensen in Gaza bombarderen,laten wij hopen dat men toch eens hun hersenen gaan gebruiken en mensen niet in een openlucht gevangenis vast houdt.
jose

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...