dinsdag 8 maart 2011

Israel heeft belangrijkste technicus van de centrale van Gaza in de Oekraïne ontvoerd.

Dirar Abu Seesi
Dit is weer één van die wonderlijke verhalen waar Richard Silverstein (blog Tikun Olam) een soort patent op lijkt te hebben. Na de onthulling in januari dat een geheimzinnige gevangene in de Israelische Ayalon-gevangenis, gevangene X., die vermoedelijk door Israelische agenten was vermoord (de officiële lezing was dat hij zelfmoord had gepleegd), niemand minder was dan de Iraanse onderminister van Defensie Ali-Reza Asgari, die in 2006 in Turkije was verdwenen (naar we mogen aannemen ontvoerd door Mossad-agenten), komt Silverstein nu weer met een nieuwe ontvoerings-scoop.
 Ditmaal gaat het om een Palestijnse ingenieur, Dirar Abu Seesi, uit Gaza. Abu Seesi, 41, die in Amman 'electronical engineering' studeerde en in Kiev in dat vak promoveerde, is de hoofdingenieur van de enige elektriciteitscentrale van de Gaza-strook. Hij verdween op 18 februari in de Oekraïne waar hij zijn Oekraïense vrouw bezocht. Volgens berichten uit de Oekraïne hadden twee getuigen gezien dat werd hij uit een trein werd gehaald door twee mannen in burger die papieren hadden laten zien waaruit had moeten blijken dat zij veiligheidsagenten waren. De getuigen zouden die verklaring echter later weer hebben herroepen onder druk van de Oekraïense politie.
 De minister van binnenlandse zaken van Gaza, Fathi Hamad, deed op 28 februari een beroep op zijn Oekraïense ambtsgenoot om opheldering te verschaffen over wat er met Abu Seesi is gebeurd. Die opheldering bleef uit, maar is nu dus inmiddels door blogger Richard Silverstein verschaft. Silverstein schrijft  dat de mensenrechtenorganisaties B'tselem en HaMoked hem hebben bevestigd dat Abu Seesi in Israel is. Hij was eerst in het ondervragings- (en martel-) centrum van de Shin Bet in Petah Tikva, maar inmiddels is hij overgedragen aan de Shikma gevangenis bij Ashkelon. Hij heeft daar nu ook een advocaat toegewezen gekregen, Michal Rochabi-Dansiger. Silverstein heeft met haar gesproken, maar zij mocht niets zeggen, want de zaak valt onder een zogenaamde 'gag order', wat wil zeggen dat er niets over bekend mag worden gemaakt of gepubliceerd. 
Elektriciteitscentrale van Gaza
Over de reden van de ontvoering en de detentie die- zo hoef ik natuurlijk nauwelijks uit te leggen - allebei volstrekt illegaal zijn en alle internationale conventies met voeten treden - zullen we dus voorlopig nog alleen kunnen speculeren. Dat Abu Seesi van enigerlei politieke, laat staan 'terroristische' activiteiten zou kunnen worden verdacht lijkt onwaarschijnlijk. Volgens zijn familie en bekenden houdt hij zich in het geheel niet met politiek bezig. Het lijkt dus meer voor de hand te liggen dat zijn ontvoering iets te maken heeft met zijn  functie als belangrijkste technische man van de elektriciteitsvoorziening in Gaza. Gaat het om het verkrijgen van technische details om straks de boel (nog) beter te kunnen saboteren? We zullen het dankzij de gag-order voorlopig nog niet te weten komen.
Wat echter wel te hopen valt, is dat buitenlandse journalisten of onafhankelijke Israelische bloggers zich op de zaak storten, zodat ook over deze schending van de mensenrechten snel meer duidelijk wordt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Weet je wat het is, het Midden-Oosten is zo vol van zulk soort fantastische verhalen dat ik hier niks van geloof.

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...