zaterdag 12 maart 2011

Familie van kolonisten gedood in nederzetting Itamar

Iets ten zuiden van Nablus: drie nederzettingen dei voortdurend voor gedonder zorgen omdat ze de Palestijnse dorpen waar ze tussen liggen en waarvan ze het land gestolen hebben, zo ongeveer dagelijks terroriseren: Yitzhar, Har Bracha en Itamar. Ditmaal wordt een van de drie dus zelf geterroriseerd.

Een onbekende Palestijn heeft vrijdagnacht ingebroken in een huis in de nederzettingen Itamar en daar een familie van vijf mensen met messteken gedood: een vader, moeder en drie kinderen van 11, drie en drie maanden. Een 12 jarige dochter was op het moment van de aanval niet thuis, ze kwam laat terug van een jeugdkamp en sloeg alarm.
De dader wordt nog gezocht. Het gebied is afgezet en het Palestijnse dorpje Awarta werd door militairen bezet en doorzocht. De situatie in het gebied waar Itamar ligt is al jaren gespannen door de aanwezigheid van drie Joodse nederzettingen - met enkele zogenoemde voorposten - die de schrik zijn van de buurt. Afgelopen maandag nog werden tien Palestijnen (en één kolonist) bij het dorpje Qusra gewond tijdens een botsing waarbij de Palestijnen probeerden te verhinderen dat kolonisten pas geplante olijfboompjes uit de grond rukten. Een kolonist begon te schieten met zijn M-16 geweer. Het leger kwam er aan te pas en scheidde op zijn gebruikelijke manier de vechtenden: namelijk door het vuur te openen op de Palestijnen met rubberkogels en met scherpe munitie. De botsing volgde overigens nadat kolonisten een week eerder 500 pas geplante olijfboompjes hadden ontworteld
In ongeveer dezelfde tijd was er een botsing tussen kolonisten en het leger, nadat ten westen van Nablus een zogenoemde 'illegale' voorpost bestaande uit een tent en een caravan werd ontruimd. De kolonisten koelden hun woede met het stichten van brand in een in een huis in het dorp Huwarra. Twee Palestijnse kinderen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen wegens rookvergiftiging.
Een jaar geleden, op 20 en 21 maart 2010, werden in één weekend twee broers in het dorpje Iraq Burin en twee neven in het dorpje Awarta door het leger gedood. Het leger stelde later vast dat de doden te wijten waren aan foute inschattingen van het leger. Er werden, zoals dat gebruikelijk is in het Israelische leger, strenge straffen uitgedeeld: een aantal militairen werd door stafchef Gabi Ashkenazi berispt. Eén sergeant werd zelfs gedegradeerd. 
In januari van dit jaar werd een jongen van 19 uit Iraq Burin zonder voorafgaande provocatie door een kolonist uit Har Bracha doodgeschoten. Het Israelische leger gaf later een opname vrij van een bewakingscamera waarop de toedracht te zien is: de jongen wordt in koelen bloede neergeschoten
nadat daar zoiets als een woordenwisseling aan vooraf is gegaan. Van een vervolging van de betreffende kolonist is overigens niets bekend, hij is waarschijnlijk niet eens gearresteerd. Misschien kon - zoals dat vaak gaat in dit soort zaken - de politie niet eens zijn identiteit achterhalen.

Itamar
Aan te nemen valt dat de Palestijn die verantwoordelijk was voor de vijfvoudige moord in Itamar een ander soort behandleing te wachten staat als hij wordt gepakt. Zo is het Israelische rechtssysteem in bezet Palestina nu eenmaal: Israelische moordenaars gaan gewoonlijk vrijuit, krijgen een voorwaardelijke straf, of worden - als het militairen zijn - soms berispt. Palestijnse moordenaars kunnen rekenen op minimaal levenslang, als ze tenminste niet tijdens hun arrestatie worden geliquideerd. 
En ach, de lijst van botsingen, mishandelingen, en het in brand steken of anderszins vernielen van oogsten en eigendommen door kolonisten is natuurlijk langer dan ik hier heb vermeld. En natuurlijk valt zo'n vijfvoudige moord op een hele familie op geen enkele manier goed te praten, maar als je ook maar en beetje oog hebt voor wat daar allemaal gebeurt en hoe er met de rechten van de Palestijnen in die dorpen wordt omgesprongen, dan is het ineens toch iets minder onbegrijpelijk dat zoiets gebeurt.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

"als je ook maar en beetje oog hebt voor wat daar allemaal gebeurt en hoe er met de rechten van de Palestijnen in die dorpen wordt omgesprongen, dan is het ineens toch iets minder onbegrijpelijk dat zoiets gebeurt."

Ik zou ook alle Joodse 3 maanden oude babies de keel doorsnijden, net als jij toch?

Abu Pessoptimist zei

Ik wist niet dat wij elkaar tutoyeerden, Anoniem. En als u drie maanden oude babies de keel doorsnijdt, zoals u zelf zegt te doen, denk ik ook niet dat ik daar erg veel voor voel. U bent blijkbaar eng.

Anoniem zei

Schrijven dat het doorsnijden van de keel van een drie maanden oude baby minder onbegrijpelijk is door oog te hebben voor 'wat daar allemaal gebeurt en hoe er met de rechten van de Palestijnen in die dorpen wordt omgesprongen' dat is pas echt eng!

Er zijn geen verzachtende omstandigheden voor zo'n daad, of meent u echt van wel?

Abu Pessoptimist zei

Dit is een beetje een jijbak. Maar vooruit: of er verzachtende omstandigheden zijn voor het doorsnijden van kelen kan ik niet beoordelen voor ik weet wie het deed en waarom. Misschien was het helemaal geen Palestijn, maar een Thaise werknemer. Misschien was het wel een persoon die in NL tbs zou krijgen.
Daarmee praat ik het niet goed. Maar waar ik me wel tegen keer is doen alsof zulke dingen uit de lucht komen vallen en ten deel vallen aan totaal onschuldige, vredelievende types die toevallig net naast een Palestijns dorpje wonen, terwijl het mensen zijn die OP het land van dat dorpje zijn gaan wonen en de bewoners ervan constant het leven onmogelijk maken met de bedoeling ze weg te pesten. Wie dat doet roept onheil over zich af. Het laten voortbestaan van een staat van rechteloosheid draagt in zich het risico dat rechteloosheid met rechteloosheid wordt beantwoord.
Los daarvan: hier werden kelen doorgesneden van een familie, in Gaza werden in 2009 hele families - ook met babies en kleine kinderen - uitgemoord met bommen en raketten. Wel cleaner misschien, maar niet minder dodelijk en op veel grotere schaal.
Voor de rest: als u anoniem blijft wil ik verder niet met u praten. Desnoods alleen een voornaam, maar in iedere geval wel iets.

Israelische beveiligers executeren 15-jarige na ''ramming'' aanval

Mohammed Younes   Minder dan een dag nadat twee politieagenten in Jeruzalem een gewond op de grond liggende verdachte hadden doodgeschoten ...