dinsdag 27 april 2010

Stafchef 'berispt' officieren voor doden Palestijnen

Begrafenis van de broers Mohamed en Usaid Qadus (15 en 19) in het dorp Iraq Burin.

De Israëlische stafchef Gabi Ashkenazi heeft twee hoge officieren berispt als straf voor de dood van vier Palestijnen bij twee incidenten op 20 en 21 maart in de dorpen Awarta en Iraq Burin bij Nablus. Een sergeant werd gedegradeerd en een plaatsvervangend compagniescommandant kreeg eveneens een berisping. Een van de berispte hoge officieren is kolonel Itzik Bar van de Shomron Brigade, een andere werd alleen aangeduid als een luitenant-kolonel,  commandant van het Nachshon bataljon van dezelfde brigade,  Onderzoek van het leger had uitgewezen dat de dood van de vier jongens, allen teeners, 'onnodig' was gweest en het gevolg van tactische en logistieke fouten.
De 'straffen' van het Israëlische opperbevel betreffen het doodschieten van de broers Mohamed en Usaid Qadus in Iraq Burin op 20 maart en het doodschieten van de neven Salah en Mohamed Qawariq uit Awarta een dag later. De twee broers in Iraq Burin werden gedood toen zij uit een taxi stapten op het moment dat een demonstratie tegen landroof door de naburige nederzetting eigenlijk al zo goed was afgelopen. Het leger zei dat rubberkogels waren gebruikt, maar post-mortems van een ziekenhuis in Nablus, inclusief een röntgenfoto van de schedel van Usaid, wezen uit dat met scherp was geschoten. Een strafrechtelijk onderzoek door de militaire politie loopt nog in deze zaak.
De dood van de neven Qawariq betrof een duister incident bij een geïmproviseerd checkpoint. Eerst werd gezegd dat de ene neef de militairen zou hebben bedreigd met een hooivork. Later werd dat een glasscherf. De andere neef zou na het doodschieten van de eerste 'dreigende bewegingen met een scherp voorwerp' hebben gemaakt. Hij werd toen ook doodgeschoten. Nog later werd duidelijk dat beide jongens op de grond zaten toen zij werden gedood.
De mensenrechtenorganisatie B'tselem noemt de disciplinaire straffen onvoldoende. B'tselem wacht op de uitslag van het vooronderzoek in de zaak Iraq Burin en wil dat ook in de andere zaak een onderzoek wordt ingesteld.
(Mijn voorspelling: B'tselem kan nog heel lang wachten. Het is in de geschiedenis van Israël nog maar heel zelden voorgekomen dat iemand werd veroordeeld wegens het doden van een Palestijn en de straf bedroeg zelden meer dan enkele maanden).

Geen opmerkingen:

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...