vrijdag 9 april 2010

Netanyahu zou nucleaire top af hebben gezegd uit angst voor nieuwe botsing met Obama

Bibi Netanyahu heeft zijn deelname afgezegd an de nucleaire top in Washington,  waarvoor president Obama zo'n 40 regeringleiders had uitgenodigd. Doel van de top is de spreiding  van kernwapens tegen te gaan. Als reden voor het afzeggen gaf de regering in Jeruzalem aan dat zij berichten had gekregen dat de Arabische deelnemers aan de conferentie  Israël wilden confronteren met het feit dat het het Verdrag tegen de Verspreiding van Kernwapens, het zogenoemde Non Proliferatie Verdrag,niet heeft ondertekend. Israël zal nu op de conferentie worden vertegenwoordigd  door Dan Meridor, vice-premier en minister van Inlichtingen en Atoomenergie.
Laura Rozen en Josh Gerstein rapporteren op Politico dat Bibi's excuus in Washington weinig geloof vindt. De verhalen dat de Arabische landen Israël wilden confronteren met het feit dat het al lang de  bom bezit deden al langer de ronde. Volgens hun inlichtingen heeft Bibi's wegblijven meer te maken met berichten in de New York Times en de Washington Post dat Obama van plan was hem zijn eigen uitgewerkte plan te presenteren voor het houden van 'proximity talks' met de Palestijnen. Bibi zou na zijn laatste rampzalig verlopen top met Obama niet een nieuwe confrontatie willen aangaan. Op haar blog gaat Laura Rozen dieper op de zaak in. Zie daarvoor mijn Engelstalige blog.   

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...