maandag 26 april 2010

Voor de derde maal deportatie naar Gaza

Israël heeft zondag voor de derde maal in korte tijd een Palestijn naar Gaza gedeporteerd. Het ging ditmaal om de uit Gaza afkomstige Ahmad Au’da Abu Shalluf, die getrouwd is met een Palestijnse vrouw uit de Israëlische stad Beersheba.
Abu Shallaf, geboren in Gaza als kind van vluchtelingen maar al jaren woonachtig in Beersheba, bezocht een oogkliniek in Jeruzalem. Ooggetuigen meldde dat hij daar werd gearresteerd, handboeien omkreeg en in en politie-auto werd weggevoerd. De Hamas-regering in Gaza meldde later dat hij werd afgeleverd bij de grensovergang Erez. De Hamas autoriteiten weigerden hem de toegang, net zoals Hamas geweigerd heeft Ahmad As-Sabah binnen te laten, die na tien jaar gevangenschap werd vrijgelaten en naar Gaza werd verbannen hoewel zijn vrouw en kinderen in Tulkarem op de Westoever wonen. As-Sabah verblijft al sinds 21 april bij Erez  (zie foto) en woont daar in een tent.
Aangenomen wordt dat de deportaties te maken hebben met het aannemen van een nieuwe militaire order (order 1650) die iedereen als 'infiltrant' beschouwt die zich bevindt in een door Israël gecontroleerd gebied zonder dat hij - een niet nader gespecificeerde - door de militaire autoriteit afgegeven vergunning daartoe bezit. Mensenrechtenorganisaties hebben aangevoerd dat dit de deur openzet voor de deportatie van tienduizenden mensen.  Eerder deporteerde Israël ook al een man die al 15 jaar bij zijn vrouw in Jaffa woonde. Deze man mocht later terugkeren.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...