donderdag 15 april 2010

Ex-burgemeester Jeruzalem opgepakt wegens corruptie

Israël blijft het terrein van corruptieschandalen en (seksueel) wangedrag van zijn hoogwaardigheidsbekleders. Het proces tegen ex-premier Ehud Olmert loopt nog, maar intussen doemt alweer een nieuw schandaal op. Vorige week werd Olmerts vroegere advocaat Uri Messer opgepakt wegens betrokkenheid bij corruptie inzake het zogenoemde 'Holy Land' project, een complex dure woningen in West-Jeruzalem. Olmert zelf spoedde zich eerder uit het buitenland naar huis omdat ook hij zal worden ondervraagd in verband met dit schandaal. En nu is de jongste ontwikkeling dat zijn vroeger adjunct-burgemeester en latere opvolger als burgemeester van Jeruzalem (2003-2008) Uri Lupoliansky, is gearresteerd  Lupoliansky zou in zijn tijd als onderburgemeester (1993-2003) 3 miljoen shekel (zo'n € 750.000) hebben opgestreken in ruil voor het uit de weg ruimen van bezwaren tegen en obstakels bij de bouw van het Holy Land-project. Politici met schone handen worden steeds zeldzamer in het heilige land, zo lijkt het.
Update 16 april: Ehud Olmert is ook in deze zaak in staat van beschuldiging gesteld. Hij zou in de Holy Land affaire tenminste 3,5 miljoen shekel onwettig hebben geïncasseerd. Tegen hem lopen nog drie andere corruptiezaken. 

8 opmerkingen:

mindRider zei

Wat moeten de Arabieren toch een eerlijke mensen zijn, je leest nooit ergens uit de Arabische pers dat waar dan ook een Arabische hoogwaardigheidsbekleder wegens verdenking van corruptie vervolgt zal worden.

Abu Pessoptimist zei

Ligt eraan welke media je volgt, Joost. Ik heb nu even geen zin om het op te zoeken, maar herinner me uit de losse pols de enorme beurskrach in Kuweit in de jaren 80, de zeepbel van Dubai, het schandaal enkele maanden geleden van de overstromingen in Jeddah doordat geld in corrupte zakken was verdwenen, wat losse zaken in Cairo en Beirout... enfin de Arabische pers weet er meestal wel raad mee. Maar in Israël is het op dit moment een soort feuilleton geworden.

mindRider zei

Dat bedoelde ik niet MJ, maar je leest er in de Westerse pers nauwelijks iets over en zeker niet met naam toenaam en functie van de betrokkenen, terwijl elk Israelisch schandaal waar overheids of ex overheids dienaren bij betrokken zijn tot in der treure wordt uitgesponnen.
Dit werkt allemaal mee aan eenzijdige negatieve beeldvorming en daar zou ik graag eens verandering in zien.

Abu Pessoptimist zei

We zijn het een keer eens. Nou ja, bijna. Ik vind ook dat de westerse (en vooral Nederlandse) pers meer aandacht aan de Arabische wereld zou mogen geven. Zowel in positieve als negatieve zin een meer uitgebalanceerde blik op het Midden-Oosten. Maar Israël is ons kennelijk nader aan het hart.

Anoniem zei


Maar Israël is ons kennelijk nader aan het hart.


Yes right...

Straks ga je nog zeggen dat Israel dankbaar moet zijn voor de eenzijdige kritiek vanuit het hoogmoedige westen.

Abu Pessoptimist zei

Laat ik het zo zeggen: Israël heeft niet te klagen over aandacht. En zou wel te klagen hebben al het anders was.
Of denk je dat het die 3 miljard steun per jaar van de VS wel kan missen? Nog afgezien van militair/strategische akkoorden,de garanties bij leningen en de bevoorrechte handelsvoorwaarden?

Anoniem zei

Hoe vaak hebben we niet moeten lezen hoe corrupt Yasser Arafat en Fatah was? Was het ook daarom niet dat Hams toen de verkiezingen gewonnen had?
Joost heeft zeker "Het zijn net mensen" van Joris Luijendijk nog nooit gelezen.
Wat de media ons vertellen over de 'misdaden' die Israel begaat is maar een schijntje van wat werkelijk gebeurt. Daarvoor moet je bij de weblogs van oa. deze zijn.

Anoniem zei

Dit bijvoorbeeld.

http://www.stopdebezetting.com/wereldpers/palestina-no-one-saw-no-one-heard-300-palestinian-olive-trees-uprooted.html

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...