vrijdag 23 april 2010

Mitchell weer op padObama's speciale afgevaardigde voor het Midden-Oosten, George Mitchell, is weer in actie gekomen  Donderdag kwam hij in Israël aan, vrijdag is hij in Ramallah voor besprekingen met Mahmoud Abbas en zal hij ook premier Netanyahu ontmoeten. Amerikaanse functionarissen, onder wie Obama's adviseur Dan Shapiro waren al eerder naar Israël vertrokken en hebben de afgelopen dagen intensief achter de schermen overlegd.
Het is voor het eerst dat Mitchell weer op pad is, sinds in maart de pogingen tot Israëlisch-Palestijnse 'proximity talks' strandden op de bekendmaking van nieuwe bouwplannen in Oost-Jeruzalem.
Premier Netanyahu zou Obama dit afgelopen weekeinde hebben geantwoord op de 11 punten die de president hem had voorgelegd als mogelijke zaken die het starten van de onderhandelingen mogelijk zouden moeten maken. Netanyahu zou een bouwstop in Jeruzalem echter hebben afgewezen. Op Israëls tv-kanaal 2 herhaalde hij donderdag nog eens dat dat uitgesloten is. Volgens Akiva  Eldar van Haaretz is er echter sprake van een gentleman's agreement. Obama zou Netanyahu - omwille van het bijeenhouden van diens coalitie -  ruim baan hebben gegeven voor verklaringen dat er geen sprake zal zijn van een bouwstop in Jeruzalem, terwijl intussen in stilte de bouwplannen worden vertraagd en er geen nieuwe aanbestedingen  zullen worden gedaan. Netanyhu's verzekeringen op Kanaal 2 zijn net zo loos als destijds de uitspraak van Clinton over Monica Lewinsky: 'Ik heb geen seks gehad met die vrouw,' aldus Eldar.
Haaretz meldt dat Netanyahu akkoord zou willen gaan met een interim-akkoord met de Palestijnen, waarbij een Palestijnse staat met 'tijdelijke grenzen' in het leven wordt geroepen. Dit plan is eerder aan de orde geweest. De Palestijnen wezen het echter af, omdat gevreesd wordt dat de tijdelijke grenzen een permanent karakter zouden kunnen krijgen.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...