donderdag 15 april 2010

Hamas executeert twee collaborateurs

De Hamas-regering in Gaza heeft donderdag bekend gemaakt dat het twee collaborateurs heeft geëxecuteerd. Generaal Ahmad Atallah, de militaire hoofdaanklager, maakte bekend dat dat was gebeurd nadat alle juridische mogelijkheden waren uitgeput. De twee stierven voor een vuurpeloton, hun lichamen werden overgebracht naar het Shifa-hopitaal in Gaza-Stad.
Het Palestijnse Informatie Centrum dat met Hamas is geaffilieerd, zei dat het ging om Nasser Salama Abu Freih, een politieman uit Izbit Abed-Rabbo in het kamp Jabalia, en Mohammad Ahmad Al Sabe’. Ze waren veroordeeld wegens collaboratie met 'vijandelijke elementen', moord, en medeplichtigheid aan moord. De mensenrechtenorganisatie Al-Mezan in Gaza bevestigde de dood van de twee. 
Minister van Binnenlandse Zaken Fathi Hammad van de Hamas-regering verklaarde onlangs dat de regering het plan had de twee te executeren en voegde eraan toe dat zij betrokken waren geweest bij de dood van twee burgers en twee verzetsstrijders. De Palestijnse wet schrijft voor dat een doodvonnis wordt bekrachtigd door de president. Dat is uitgebleven wegens de vete tussen Hamas en Fatah.
Het ging bij de executies mogelijk om de eerste in een reeks. Militaire tribunalen hebben in 2009 14 doodvonnissen uitgesproken in Gaza. Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties hebben zich van tevoren tegen mogelijke executies uitgesproken.

Geen opmerkingen: