zondag 4 april 2010

Zoek de verschillen: wat viel Israël aan tijdens de luchtaanvallen van afgelopen weekeinde?

Vernielde wapenfabriek? Nee, een kaasfabriek.

Dit meldde het CIDI op 2 april:
De Israelische luchtmacht bombardeerde vannacht wapenopslagplaatsen en -fabrieken in Gaza. Er vielen geen doden. In maart verdubbelde het aantal Palestijnse aanslagen; een groot deel daarvan vond plaats vanuit Gaza en bij de laatste werden twee Israelische soldaten gedood. Het aantal raketbeschietingen steeg ook weer. De IAF heeft afgelopen nacht verschillende doelen in de Gazastrook gebombardeerd, waaronder 'gewapende uitkijkposten' bij de noordelijke grens met Israel, twee wapenopslagplaatsen en twee wapenfabrieken. Een daarvan, in het vluchtelingenkamp Nusseirat, werd getroffen door helicopters. Volgens het Palestijns persbureau Ma'an werden ook een gebouw van de Hamaszender Al Aqsa-TV geraakt en een 'telecommunicatiebedrijf'.

En dit meldde Al Jazeera-English dezelfde dag: 
 Drie Palestijnse kinderen zijn de afgelopen nacht gewond geraakt na een serie aanvallen van Israélische  vliegtuigen en helkopters. Volgens Israël waren de luchtaanvallen een reactie op het afvuren van raketten vanuit Gaza, maar Hamas, dat de Gaza-strook bestuurt, gaf Israël de schuld van het opvoeren van de spanningen. Volgens Palestijnse medische bronnen werden tenminste zevene raketten op doelen in Gaza afgevuurd. Vier luchtaanvallen, vroeg in de morgen van vrijdag, vernielden twee caravans bij de stad Khan Younis. Een vijfde raket trof een kaasfabriek in Gaza-Stad en zetten de fabriek in lichterlaaie, aldus functionarissen van Hamas.Moawiya Hassanein, het hoofd van de Palestijnse eerste hulp-diensten in Gaza, zei dat drie Palestijnse kinderen van twee, vier en 11 jaar tijdens de aanval werden gewond door rondvliegend glas.
Helikopters voerden twee aanvallen uit op het vluchtelingenkamp Nusseirat, waarbij een ijzergieterij werd verwoest. Daarbij werd niemand gewond.
Een Israëlische militaire woordvoerder bevestigde de aanvallen en zei dat twee wapenfabrieken en twee wapenopslagplaatsen waren aangevallen. De Israëlische beweringen konden niet onafhankelijk worden bevestigd.

(NB. Over het CIDI-bericht nog dit: de twee Israëlische militairen werden niet gedood bij aanvallen van Hamas, maar werden verrast toen zij Hamas-strijders 500 meter innen de Gaza-strook achterna zaten, Abu P.).

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...