woensdag 24 maart 2010

Ynet: leger spreekt zichzelf tegen over schietpartij bij Nablus

 De vader van een van de neven (midden) slaat ontzet zijn hand voor zijn gezicht op het moment dat hij hoort van de dood van zijn zoon.. (Foto Al Jazeera English)

Ynet meldt dat er tegenstrijdigheden zijn in het verslag van het leger over de omstandigheden waarop twee 19-jarige jongens zondag door een patrouille werden doodgeschoten in de omgeving van Nablus. De jongens, de neven Faysal Muhammad en Muhammad Qawariq uit het dorp Awarta waren met hooivorken en een spuit met herbiciden op weg naar hun land dat ligt in de buurt van de nederzetting Bracha. Het leger had aanvankelijk gemeld dat één van de neven 'bij een routine-controle' de soldaten had willen aanvallen met een hooivork. Na een voorlopig onderzoek van het leger blijkt nu, aldus Ynet,  dat de hooivorken op het moment dat er geschoten werd op de grond lagen. Het verhaal is nu dat de ene neef, toen hem naar zijn papieren werd gevaagd, iets mompelde wat op een gebed of Alahu akbar leek en een soldaat  leek te willen aanvallen met een glasscherf die hij van de grond had opgeraapt. De compagniescommandant vuurde daarop 'two rounds' af.  De andere neef zou zich daarna 'dreigend hebben bewogen met een spuit' (met herbiciden), waarop de compagniescommandant opnieuw twee of drie ronden afvuurde. 
De bevindingen van het onderzoek zijn overhandigd aan de militaire aanklager die zal beslissen of er een vervolging wordt ingesteld. Dat is overigens hoogst onwaarschijnlijk - militaire kringen zeiden  dat de compagniescommandant zich 'bedreigd voelde'. En dan is het gerechtvaardigd om te schieten. (Lijkt mij ook, spuiten met herbiciden, dat is bekend, zijn erg gevaarlijk). 
De militaire aanklager moet overigens ook beslissen over het incident van een dag eerder waarbij twee neven van 16 en 18 werden gedood bij een demonstratie tegen kolonisten in het dorpje Iraq Burin. De twee kwamen volgens het leger om door schoten met rubberkogels. Het Rafidiya ziekenhuis in Nablus toonde - onder meer met een röntgenfoto - aan dat met scherp was geschoten. Ik vermoed dat de militaire aanklager dat bewijsmateriaal als niet betrouwbaar terzijde zal schuiven.

Update: Ma'an News meldt dat Turkije de dood van de vier Palestijnse teeners heeft veroordeeld en het verlies van mensenlevens in een verklaring heeft betreurd. "While joint confidence should be built among the parties, amidst repeated warnings and attacks we [the Turkish government] call on Israel to take the necessary precautions to ensure the prevention of these attacks and harassment by settlers on Palestinians in the West Bank, ' aldus de Turkse verklaring.
 
'O mijn schat, o mijn schat,' was het enige dat de moeder van Usaid Qadus (18), ondersteund door verwanten en buurvrouwen,  alsmaar bleef herhalen tijdens de begrafenis zaterdag in het dorpje Iraq Burin. (Foto Nour Odeh van Al Jazeera English, die ook een aangrijpend verslag van de 2 x 2 begrafenissen maakte).

Geen opmerkingen:

Israeli's doden kolonel van de inlichtingendienst

Ahsraf Ibrahim   Een kolonel van de Inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit en oud-gevangene is maandagmorgen bezweken aan de verwo...