dinsdag 16 maart 2010

Rellen in en rond Jeruzalem

Beeld uit Shuafat, dinsdagmorgen. Foto AFP

Op de bezette Westoever, maar vooral in en rond Jeruzalem zijn dinsdagmorgen rellen uitgebroken wegens de heropening van een synagoge en het verbod, dat Israël sinds afgelopen vrijdag handhaaft, voor mannen onder de 50 om het gebied rond de Al-Aqsa moskee te betreden. Gemaskerde jongeren gooiden stenen naar de politie in het Shuafat kamp, de wijk Issawiya, Ras al-Amoud , het Wadi el-Joz district van Silwan en andere plaatsen. De politie die met 3000  man aanwezig was, schoot met traangas, drukgranaten en rubberkogels. Er waren aan het eind van de middag tenminste 90  gewonden waarvan 15 ernstig. Er werden  60  arrestaties verricht. Ook waren er botsingen in Nablus en Hebron. In Gaza gingen mensen de straat op om sympathie te betuigen.

De rellen braken uit nadat Hamas had opgeroepen tot een 'dag van woede' ter gelegenheid van de Hurva synagoge op ruim 300 meter van de Haram al Sharif. Khaled Meshal, de leider van Hamas,  verklaarde maandag tijdens een bijeenkomst met leiders van Palestijnse groeperingen in Damascus waar hij in ballingschap verblijft:  'We waarschuwen tegen deze actie van de zionistische vijand om de Hurva synagoge te herbouwen en in te wijden. Het staat symbool voor de vernietiging van de Al-Aqsa moskee en het bouwen van de tempel.' De Palestijnen in Jeruzalem riep hij op om 'maatregelen te nemen om de Al-Aqsa tegen vernieling en verjoodsing te beschermen'. 
Israël heeft ook checkpoint opgezet in Galilea om te verhinderen dat Israëlische Palestijnen vanuit plaatsen in Galilea naar Jeruzalem zouden reizen. De Islamitische Beweging-Noordelijke Afdeling had daartoe een oproep gedaan. Dinsdagmorgen werden twee bussen teruggestuurd volgens de beweging. 

De inwijding van de herbouwde Hurva synagoge in de Joodse wijk van Oud-Jeruzalem vond maandagavond plaats. Israël heeft ontkend dat er een relatie is met de Haram al-Sharif/Tempelberg. Eerder waren de Palestijnse gemoederen al verhit door het tot 'Israëlisch erfgoed' verklaren van de Ibrahimi moskee in Hebron en het graf van Rachel (Bilal- moskee) in Bethlehem, de aankondiging van het bouwen van 112 huizen in de nederzetting Betar Illit en 1600 huizen in Arabisch Oost-Jeruzalem en de verklaring van premier Netanyahu, maandag, dat het bouwen in Jeruzalem onverminderd zal doorgaan.
De Amerikaanse afgezant Mitchell heeft overigens zijn voorgenomen bezoek aan Israël na Netanyahu's verklaring uitgesteld.  

In Egypte protesteerden zo'n 30.000 studenten aan 18 universiteiten waaronder de universiteiten van Cairo, Al-Azhar en Ein Shams,  plus de universiteiten van onder meer Tanta, de Al-Azhar dependance in Tanta, Zagazig, Mansoura, Fayoum, Beni Sueif, Alexandrië and Minya tegen de vermeende bedreiging van Al Aqsa en het plaatsen van de Ibrahimi-moskee en Tombe van Rachel (alias Bilal-moskee) op de lijst van Israëlisch erfgoed. Leden van de vakbonden van apothekers, leraren, en advocaten sloten zich bij de protesten aan, evenals de oppositionele Kefaya beweging, en de Ghad- en Karama- partijen.

Update:  Een reden temeer waarom de gemoederen verhit zijn is dat er een voorspelling leeft van de Vilna Gaon (rabbi Eliyahu ben Zalman Shlomo) die in de 18e eeuw naar het heilige Land emigreerde. Zijn aanhangers bouwden de eerste  Hurva synagoge. De Gaon zou hebben gezegd dat de Hurva tweemaal zal worden verwoest en dat als hij voor de tweede maal is herbouwd, de bouw van de Derde Tempel zal beginnen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarom bij de opening rellen.Er zijn toch al heel lang bouwwerkzaamheden bezig,tenminste al in het voorjaar 2008 toen ik daar was.De relschoppers moeten weer eens in het nieuws.

Abu Pessoptimist zei

Waarom er relen zijn staat in het stukje, anoniem.
En mag ik volgende keer een ondertekende reactie verwachten?