donderdag 25 maart 2010

´Netanyahu- Obama: doodse stilte na afloop´

Een blog waar menigeen nog wat van kan leren is Laura Rozen op Politico. Rozen schrijft meestal - of moet ik zeggen: vrijwel altijd - over Amerikaanse politiek en meer in het bijzonder wat er gezegd en gedacht wordt in en rond het Witte Huis. Niet alleen is wat ze schrijft ongeveer altijd feitelijk juist, ze weet het ook zo op te dienen dat de context en sfeer meteen ook duidelijk worden. Zo ook de bijeenkomst van Netanyahu en Obama (geschreven samen met Ben Smith), die zij presenteert onder de kop ´After Obama-Bibi meet: deafening silence´.
Dat deafening zit hem onder andere in het feit dat er geen foto shoots vooraf en geen persconferentie achteraf was en er nauwelijks mededelingen van woordvoerders waren. Dat allemaal omdat de Amerikanen duidelijk wilden maken hoe weinig ze te spreken waren over de bekendmaking, 10 dagen geleden juist toen vice-president Biden in Jeruzalem was, dat er 1600 huizen in Oost-Jeruzalem bij zouden komen (zie ook het nieuws op mijn Engelstalige blog).
Volgens Rozne en Smith zat het echter in nog wel meer, zoals blijkt uit een paar quotes en omstandigheden die zij erbij weten te slepen. Het commentaar bijvoorbeeld van een niet nader genoemde Israëlische parlementariër van een liberale (?) oppositiepartij, die Netanyahu een ´pyromaan´ noemde wegens het feit dat vlak voor de ontmoeting met Obama bekend werd dat een groepje kolonisten in Sheikh Jarrah vergunning heeft gekregen voor het bouwen van nog eens 20 appartementen.

Of de manier waarop zij subtiel weten te brengen dat het Witte Huis allesbehalve amused was dat Netanyahu zijn driedaags bezoek aan de VS vooral benutte om voor de Joodse lobby AIPAC zijn Jeruzalem-standpunt (´Jeruzalem is geen nederzetting, het is onze hoofdstad´) nog eens te bekrachtigen. Of om in het Congres ervoor te lobbyen dat de kritiek van het Witte Huis wordt weggewuifd en de aandacht weer meer wordt gericht op Iran.
Dit lobbyen van het Congres dat vorige presidenten zo vaak de voet dwars zette als zij actie tegen Israël wilden ondernemen, noemen Rozen en Smith met name ´het duidelijkste bewijs van de kloof die er is tussen de standpunten van het Witte Huis en Netanyahu´.
Tja, kennelijk zat dat Obama c.s. dus niet lekker. En nu maar afwachten of een president die de slag om de gezondheidszorg won, ook deze slag ooit nog een keer serieus aan durft te gaan.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...