vrijdag 26 maart 2010

Opgepakt wegens een anti-zionistische overtuiging

Ariadna Jove Marti (links) en Bridgette Chappell bij het hooggerechtshof.

Didi Remez van de blog Coteret (en anderen zoals Noam Sheizaf of Philip Weiss) wijzen op de wonderlijke aanklacht waartegen twee meisjes van de International Solidarity Movement  (ISM) zich moeten  verweren voor het Israëlische hooggerechtshof. De twee, Ariadna Jovi Marti uit Spanje en Bridgette Chapell uit Australië, werden in februari door het leger van hun bed gelicht in Ramallah.(Een plek waar het Israëlische leger overigens niets te zoeken heeft, omdat daar de PA de baas hoort te zijn. Maar laten we het daar even niet over hebben). Marti en Chappell dreigden  te worden uitgewezen, maar tekenden verzet aan bij het hooggerechtshof, dat hen op vrije voeten stelde.Deze week besloot het hun zaak te horen. Toen bleek dat justitie hen ervan beschuldigt dat zij   
belong to the International Solidarity Movement, an organization “that supports an ideology that is anti-Zionist, pro-Palestinian and universally revolutionary.
Inderdaad een wonderlijk soort vergrijp (en het is goed hier even bij aan te teken dat de ISM voor 100% geweldloos is). Volgens Remez is het waarschijnlijk voor het eerst dat alleen al het hebben van een overtuiging door een officier van justitie in Israël als strafbaar wordt aangemerkt.
Remez en anderen vinden dat verontrustend. Racisme rukt op, de vrijheid van meningsuiting staat onder druk, en NGO's die zich met mensenrechten bezig houden, worden in hun werking bedreigd door een wetsvoorstel dat al bijna in definitieve lezing door de Knesset is aangenomen.
Ik moet zeggen: ik ben niet verbaasd. In het Israël van dit moment, waar een verbod dreigt om het in het openbaar over de nakba te hebben, waar geweld tegen Palestijnen zowel binnen Israël als in de bezette gebieden niet of nauwelijks wordt bestraft, waar wordt gesproken over de noodzaak het oorlogsrecht en het internationaal recht te veranderen (waarover later meer op deze blog), waar geweldloos protest met geweld wordt aangepakt, waar Goldstone en andere Joden die kritiek hebben 'Joodse antisemieten' worden genoemd, is het heel logisch dat het hebben van een 'anti-zionistische, pro-Palestijnse en in het algemeen revolutionaire' overtuiging strafbaar hoort te zijn. Israël, dat zich graag 'de enig democratie in het Midden-Oosten' noemt, is bezig zich te transformeren in een dictatuur van de meerderheid waar minderheden geen recht van spreken hebben.
En de Joodse gemeenschappen buiten Israël transformeren mee. Want ook daar wordt de tweedeling tussen diegenen die meegaan met een eng-nationalistische racistische en boven de wet verheven staat en anderen die voor een jodendom van universele menselijke waarden staan, steeds zichtbaarder, dieper en onoverbrugbaarder. En het gaat de laatste tijd heel snel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Laten we hopen, dat de president van Iran gelijk krijgt, die ooit zei, dat Zionisme net als het Communisme op den duur zal verdwijnen. Werd echter foutief vertaald uit het Farsi, dat hij Israël van de kaart zou willen vegen. Zie ook mijn artikelen op mijn Blog: http://aart-liberty.blogspot.com/

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...