vrijdag 5 maart 2010

Turkse aanstellerij

De relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije staat op scherp, nadat een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een resolutie heeft aangenomen waarin de Turkse vervolging van Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog wordt bestempeld als genocide. De Amerikaanse regering had er bij de commissie op aangedrongen de resolutie niet aan te nemen. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vreest dat de resolutie de relaties tussen Turkije, de VS en Armenië kan beschadigen. Ook Turkije had voor verslechterde verhoudingen gewaarschuwd. Turkije heeft zijn ambassadeur teruggeroepen uit Washington. 
De vraag is wat er gebeurt als het hele Congres de resolutie aanneemt.
Turkije erkent dat er honderdduizenden Armeniërs zijn omgekomen tussen 1915 en 1919. Maar het zou niet de vooropgezette bedoeling zijn geweest toen de Armeniërs en masse uit hun woonplaatsen werden verdreven en  Daarom mag het geen 'genocide' heten.
Geen genocide? Het was een moord op grote schaal op meer dan een miljoen mannen, vrouwen, kinderen en ouden van dagen. Het was de eerste genocide van de 20ste eeuw, een eeuw waarin er nog vele zouden volgen. Laten ze zich gaan schamen, die Turken met hun misplaatste nationale trots. Hoe kan je ooit verwachten dat wonden uit het verleden helen als je ze niet behoorlijk erkent?
Trouwens waren de  Turken niet al op weg naar verzoenig met Armenië? Op 10 oktober vorig jaar sloten zijn  een historisch akkoord met de Armenië waarbij de grenzen tussen de twee landen opengingen en een gezamenlijke commissie werd ingesteld om de genocide, pardon: moordpartij  van 1915-19 te onderzoeken.

M.J. Rosenberg wijst in de Huffington Post op een heel ander aspect.  Hij wijst erop dat hier de Israël lobby aan het werk is geweest, of liever gezegd zijn handen van van Turkije af heeft getrokken. De Genocide resolutie is circuleert al enkele jaren in het Amerikaanse Congres, zegt hij, en in het verleden heeft de lobby, in verband met de goede relaties tussen Israël en Turkije de helpende hand geboden bij het tegenhouden ervan.  Na de Turkse kritiek op de Gaza-inval, en nadat de relaties verslechterd zijn, heeft de lobby Turkije laten vallen om het een lesje te leren, zegt Rosenberg. Hij verwijst naar een stuk in the Jewish Telegraph Agency van een tijdje geleden. (Terzijde: Het is een interessante aanvulling en waarschijnlijk gewoon waar. Maar stel dat Rosenberg niet zo overduidelijk Joods zou zijn geweest, zou dan de Anti-Defamation League niet boven op hem springen om hem te betichten van antisemitisme? Met zijn beschuldiging van Joodse samenzweringen en zo?)

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...