maandag 29 maart 2010

Israëlische busreclame roept op tot bouw derde tempel

Ter gelegenheid van het joodse Paasfeest rijden op dit moment in Jeruzalem 200 bussen rond met de bovenstaande reclameborden: een plaatje van een maquette van de tempel en de - in antiek Hebreeuws gestelde - tekst: Moge de tempel gebouwd worden, spoedig in onze dagen'. De borden zijn afkomstige van het ultra-rechtse partijtje Eretz Israel Shelanu (Ons land Israel) van de in Hebron wonende kolonisten Baruch Marzel en rabbijn Shalom Dov Wolpo.
Wolpo verklaarde tegenover Ynet dat 'het Joodse volk met Pesach (Pasen) uitkijkt naar de herbouw van de tempel en de komst van de Mashiach (messias) .' Hij voegde eraan toe dat 'de Arabieren en Barack Obama weten dat de derde tempel gebouwd zal worden op de Tempelberg en dat de moskee daar alleen tijdelijk is'.

(Update: De reclameborden zijn verwijderd, meldt JTA. Dat gebeurde op 6 april, nog voordat de termijn waarop de recalem was ingehuurd, was verstreken. Het zou ermee te maken hebben dat het reclamebureau (of Egged, de busmaatschappij?) bedreigd was.)  

Volgens Ynet werden in Jaffa (het Arabische deel van Tel Aviv) onlangs ook haggadoth (boekjes met het verhaal van de Uittocht uit Egypte) verspreid met dezelfde beeltenis van een herbouwde tempel. Kennelijk valt een oproep tot het vernielen van de 1300 jaar oude moskeeën op de Tempelberg/Haram al-Sharif in Israël niet onder een verbod. Het is niets voor niets dat er van Arabische kant steeds wordt gewaarschuwd dat de Aqsa en Omar moskeeën gevaar lopen.

Geen opmerkingen:

Net voor Biden het overneemt keurt Israel nog wat nieuwbouw goed in bezet gebied

Restaurant in Havat Yair Nog net voor de inauguratie van Joe Biden als president van de VS heeft Israel gisteren weer een uitbreiding goedge...