vrijdag 5 maart 2010

Opnieuw clashes in Jeruzalem en Hebron

Bij nieuwe onlusten op de Tempelberg (Haram al-Sharif) in Jeruzalem zijn vrijdag tenminste 60 mensen gewond graakt, aldus het persbureau Ma'an News. Ha'aretz meldde dat ook 15 politiemannen gewond raakten.
De clashes braken uit na het vrijdaggebed, waarbij de preek volgens Al-Jazeera English gewijd was aan de bekendmaking van vorige week dat het Israelische kabinet twee nieuwe objecten op de lijst van Israëlisch erfgoed heeft geplaatst, beide in bezet gebied, te weten de Ibrahimi moskee (Grot van Machpela) in Hebron en het gaf van Rachel in Bethlehem.
Volgens de politie braken de gevechten uit doordat jongeren na het gebed met stenen begonnen te gooien in de richting van Joden die aan het bidden waren bij de Klaagmuur.De politie zou  zo beheerst mogelijk zijn opgetreden, en alleen schok- en traangasgranaten afgevuurd hebben. Er was geen andere munitie gebruikt, volgens politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld.. Ma'an en Al-Jazeera meldden echter dat de meeste Palestijnse gewonden vielen door rubberkogels.   
Ook in Hebron (Al-Khalil) braken onlusten uit. Honderden mensen waren daar naar het vrijdaggebed gekomen naar aanleiding van het nieuws dat de Ibrahimi-moskee, die in zijn huidige vorm stamt uit 1288 en wordt beheerd door de islamitische waqf die ook de heiigdommen in Jeruzalem beheert, tot Joods erfgoed is verklaard. Onder aanwezigen was Mustapha Barghouti. Hij verklaarde dat de politie zonder aanleiding  optrad tegen de menigte toen die na het gebed de moskee verliet. Onder de gewonden was de hoogste islamitische rechter van Palestina, Tayseer al-Tamimi, die naar een ziekenhuis moest worden vervoerd met ademhalingsproblemen nadat er een traangasgranaat op hem was afgevuurd. Een Palestijnse fotograaf en de correspondent en twee cameralieden van tv-stations raakten gewond, een camera werd vernield.
In de Jordaanse hoofdstad Amman waren vrijdag evenen betogingen tegen het tot Joods erfgoed verklaren van de Ibrahimi-moskee. Daarbij werden (foto) Israëlische vlaggen verbrand. 

De onlusten volgden op eerdere botsingen in Hebron en de Haram al-Sharif  van vorige week en afgelopen zondag. Die van zondag - in Jeruzalem -waren het gevolg van geruchten dat Joodse kolonisten ter gelegfenheid van het Purim-feest van plan waren de Aqsa moskee binnen te dringen. De Israëlische poligtie ontkende dit en zij dat er alleen sprake was geweest van toeristen die het gebied onder politiebegeleiding wlden bezoeken. .Ma'an News haalt echter het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) aan dat op grond van getuigenverklaringen achterhaalde dat de clashes waren ontstaan nadat een groep van honderden kolonisten onder begeleiding van politie de Haram al-Sharif was opgegaan en daar met de rellen was begonnen. Volgens het pesrbureau zijn de spanningen, die toch al steeds goot waren, nu nog verder opgevoerd door de bekendmaking van het op de lijst van Joods erfgoed plaatsen van de eeuwenoude moskee in Hebron. Dit geeft nieuw voedsel aan de al veel langer bestaande vrees dat Israël uiteindelijk ook de heiligdommen op de Tempelberg/Haram al-Sharif zal overnemen.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...