donderdag 4 maart 2010

V=Victorie, Wilders wint op twee fronten

V=Victorie, Duitsland wint voor Europa op alle fronten, zo kalkten de Nederlandse NSB-activisten in de jaren 40-45. De NSB brak in 1935 bij de Statenverkiezingen door met ruim 7% van de stemmen. Bij latere verkiezingen - onder meer Tweede Kamerverkiezingen in 1937 - werd dit cijfer bijna gehalveerd tot 4%. Dat was mede een gevolg van maatschappelijke tegenstand: de katholieke en gereformeerde kerken verboden het lidmaatschap van de NSB en ook ambtenaren mochten er geen id van worden. .
In de oorlog werd de NSB echter weer sterk. Een in vergelijking met omliggende landen zeer hoog aantal van 22.000 Nederlanders nam dienst bij de Waffen SS en vocht aan het Oostfront. En wat we vooral niet mogen vergeten is dat Nederland een van de treurigste optredens liet zien van heel Europa ten aanzien van de Joden. Van de plm. 140.000 Nederlandse Joden werd ongeveer 75% vermoord. Er werden er 107.000 weggevoerd (daarvan keerden er 5000 terug uit de kampen), en van de ondergedoken 24.000 Joden werd een derde (8000) verraden en/of gepakt.

Toch heeft Nederland niet veel van dit treurige anti-democratische en racistische verleden geleerd. De winst van de PVV (let wel: de PVV is geen partij, maar net als de NSB destijds een 'beweging') in Almere (waar het met 21% de grootste werd) en in Den Haag (met 17% de tweede) is een trieste herhaling van de opmars van de bruine horden. Sietse Fritsma (foto rechts) en zijn kameraad Raymond de Roon in Almere (op de foto boven) willen beginnen met een hoofdoekjesverbod. De Roon voegt daar een minarettenverbod aan toe, Fritsma in Den Haag wil eigenlijk liever een verbod op moskeeën - 'Desnoods veranderen we de wet'. Dan is er het onzinnige voorstel om een 'stads-commando' op te zetten voor de misdaadbestrijding. Proef vooral even dat woord: stads-commando. Waarschijnlijk bedoelen ze een soort WA (Weerbaarheidsafdeling) als destijds van de NSB. Fritsma en De Roon willen ook allebei de subsidies op kunst afschaffen. (Vergelijk de aan Goering toegeschreven uitspraak 'Wenn ich das Wort Kultur höre, ziehe ich meinen Revolver'). Gelukkig dat Fritsma het net niet heeft gehaald in Den Haag. We kunnen er in ieder geval de volgende vier jaar nog naar het theater of luisteren naar het Residentie Orkest.
En dit is dus nog maar de opmaat voor de verkiezingen van 9 juni waar we kunnen verwachten dat Wilders, met in zijn kielzog verheffende types van het kaliber Fritsma, De Roon, Brinkman  en Graus, zo´n beetje de eerste of tweede fractie in grootte (geen partij) zou kunnen worden. Een opmars onder het motto ´vrijheid van meningsuiting´ van een groep die boeken wil verbieden en behalve hoofddoekjes ook de vrijheid van onderwijs en godsdienst wil afschaffen. Een opmars onder het motto dat het tijd is de ´misstanden´ ontstaan door emigratie recht te zetten, maar die in feite de democratie buiten werking wil stellen. Want hoe kan een beweging democratisch worden genoemd, die een miljoen mensen de wet wil voorschrijven en de wacht aanzeggen.
Het is verontrustend en eng, maar niet zozeer door Wilders en zijn freakerige clubje zelf, als wel door de grote aantallen mensen die op hem stemmen. De meeste Nederlanders hebben toch niet erg goed opgelet bij de geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog. Van de verkiezingsdebatten van de lijsttrekkers van de afgelopen twee dagen heb ik het idee gekregen dat daar intussen ook het besef duidelijker dan tevoren  is doorgekomen dat de situatie - met op de achtergond ook nog eens de economische crisis - gevaarlijk dreigt te worden. Maar we zijn wel een beetje laat en de vraag is of dat gevaar nog tijdig kan worden gekeerd.

PS: De stichting Nederland Bekent Kleur gaat komende maanden actie voeren tegen de discriminerende plannen van de PVV. Steun die acties en stort een bijdrage op giro 5058 van stichting Nederland Bekent Kleur te Amsterdam of doneer online via iDEAL, creditcard of Paypal: https://www.allegoededoelen.nl/externalMod.php?gd=2976

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...