maandag 15 maart 2010

Israelische ambassadeur: relatie met VS op laagste punt sinds 1975, AIPAC en ADL bezorgd

De crisis in de betrekkingen tussen de VS en Israël als gevolg van de bekendmaking tijdens het bezoek van vice-president Biden aan Jeruzalem dat Israël nog 1600 woningen gaat bouwen in bezet Oost-Jeruzalem, is nog niet afgelopen. De Israëlische krant Jediot Ahronot schreef maandag dat de Israëlische ambassadeur in Washington, Michael Oren (foto hiernaast) door het State Department op het matje is geroepen om tekst en uitleg te geven. Dezelfde ambassadeur Oren, zo melden de kranten in Israël, hield zondag een conference call met de Israëlische consuls in de VS. waarop hij zei dat de betrekkingen met de VS op hun laagste punt waren sinds 1975.

De Amerikaans Joodse lobby, AIPAC, die meestal achter de schermen opereert nam de ongewone stap een bezorgde verklaring af te geven nadat de Amerikaans minister Hillary Clinton het Israëlische optreden 'beledigend' had genoemd en  naar verluidt Israël een aantal eisen heeft overlegd waaraan het dient te voldoen om de betrekkingen te verbeteren. (Overigens bevestigde Clinton gisteren wèl dat zij op 21 maart, tijdens de jaarlijkse 'Policy Conference' van AIPAC zal optreden als 'keynote speaker'.)
The Obama Administration’s recent statements regarding the U.S. relationship with Israel are a matter of serious concern. AIPAC calls on the Administration to take immediate steps to defuse the tension with the Jewish State. Israel is America’s closest ally in the Middle East. The foundation of the U.S-Israel relationship is rooted in America’s fundamental strategic interest, shared democratic values, and a long-time commitment to peace in the region. Those strategic interests, which we share with Israel, extend to every facet of American life and our relationship with the Jewish State, which enjoys vast bipartisan support in Congress and among the American people.
The Administration should make a conscious effort to move away from public demands and unilateral deadlines directed at Israel, with whom the United States shares basic, fundamental, and strategic interests. 
The escalated rhetoric of recent days only serves as a distraction from the substantive work that needs to be done to with regard to the urgent issue of Iran’s rapid pursuit of nuclear weapons, and the pursuit of peace between Israel and all her Arab neighbors.
We strongly urge the Administration to work closely and privately with our partner Israel, 
Kort gezegd, in vertaling, AIPAC is bezorgd over recente uitspraken van de Amerikaanse regering over Israël waar de VS zo stategisch en door gemeenchappelijke waarden mee verbonden is. AIPAC vraagt de regering om af te zien van eenzijdige eisen aan Israël en op te houden met de op hoge toon gedane uitlatingen van de laatste dagen die alleen maar afleiden van urgente zaken zoals het feit dat Iran volop bezig is atoomwapens te verkrijgen en van de noodzaak om naar vrede te streven tussen Israël en zijn Arabische buren.     

Ook de Anti-Defamation League (ADL), een organisatie die zich primair met de jacht op antisemieten en antisemitisme bezighoudt maar zich secundair erg vaak als een soort tweede AIPAC opstelt, kwam met een verklaring bij monde van ADL-voorzitter Abe Foxman (foto links) . Daarin zei Foxman dat vice-president Biden toch al de excuses van Netanyahu had aanvaard. Daarom was het een een erg overdreven reactie om de zaak nu opnieuw aan te roeren volgens Foxman. 'We kunnen ons niet een geval herinneren dat dit soort uitspraken werden gericht tot een vriend en bondgenoot van de VS. Men kan zich alleen maar afvragen hoe ver de VS bereid is te gaan bij het afstand nemen van Israël teneinde de Palestijnen te plezieren in de hoop dat zij zullen inzien dat het in hun belang is terug te keren naar de onderhandelingstafel.'

(De Amerikaanse militaire top is ook - al langer - bezorgd. Zie mijn post van gisteren)Geen opmerkingen: