donderdag 25 maart 2010

Geen brood voor niet-Joodse gevangenen tijdens Pesach

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft bepaald dat niet-Joodse gevangenen tijdens het joodse paasfeest, Pesach, dat maandag begint, geen brood opgediend hoeven te krijgen, meldt Haaretz. Gevangene Mudabbah Mahmoud Rayik, een moslim die gevangen zit voor een niet politiek vergrijp, had gevraagd om tijdens Pesach, wanneer Joden acht dagen matzes eten, gewoon brood geserveerd te mogen krijgen. Maar de gevangenis had gezegd dat het te lastig was. Een instelling met met een gemengde bevolking is kosjer in Israël en het zou verkeerd zijn om de wensen van niet-Joden te stellen boven die van Joden die wél  tijdens het paasfeest matzes willen eten.
Rechter Elyakim Rubinstein (foto) stelde het gevangeniswezen in het gelijk. Hij stelde dat de gevangenis wettelijk verplicht is voedsel aan gevangenen te verstrekken zonder dat dit nader gespecificeerd is, en dat er geen kwaad schuilt in het voor en korte periode vervangen van dit voedsel door ander voedsel. ´Therefore, there is no legal offense in not providing bread during Passover to wings in which non-Jews reside with Jews in a Jewish and democratic state, especially when a suitable food is being provided,´ aldus rechter Rubinstein.
Volgens zijn uitspraak zouden gevangenissen in de democratische staat Nederland tijdens Pesach ook geen matzes hoeven te verstrekken aan Joodse gevangenen, als ze maar zorgen dat er maar geschikt ander voedsel voorhanden is. Toch zou de joodse gemeenschap hier dan op zijn achterste benen gaan staan. En terecht.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten jonge moeder dood in Jenin

De begrafenis van Dalia Samoudi (Foto via Twitter)   Een jonge Palestijnse vrouw is vrijdagmiddag bezweken aan een schotwond die zij die mor...