donderdag 27 januari 2011

Kolonisten doden jongen van 19 uit dorp bij Nablus

Iraq Burin. Het dorp is omgeven door 'illegale' (ook door Israel als zodanig bestempelde) nederzettingen. Op de achtergrond de nederzetting Bracha.

Updated. Kolonisten uit de nederzetting Bracha bij Nablus hebben donderdag een jongen van 19 uit het dorpje Iraq Burin neergeschoten. Dat gebeurde toen een zeventigtal dorpelingen uit Iraq Burin een protestmars hielden vanuit hun dorp naar de nederzettingen, om te protesteren tegen de voortgaande diefstal door kolonisten van hun land, aldus Ma'an News. De getroffen jongen, Uday Qadus, werd door meerdere kogels in de borst getroffen Hij werd naar het Rafidiyeh ziekenhuis in Nablus vervoerd waar hij later aan interne bloedingen overleed.
Zoals gewoonlijk zijn er meerdere lezingen. Haaretz meldt, waarschijnlijk gebaseerd op verklaringen van de kolonisten, dat Uday stenen zou hebben gegooid.  Joseph Dana  schrijft op de site  +972 op basis van getuigen uit Iraq Burin, dat Uday gewoon op het land aan het werk was en beschoten werd zonder voorafgaande provocatie.Dana kennende lijkt deze lezing het betrouwbaarst. Het leger stelt een onderzoek in. Dat zal vermoedelijk niet veel ophelderen. De militairen gaan en routinematig vanuit dat Palestijnen onbetrouwbaar zijn.
In maart werden twee familieleden van de gedode jongen, de neven Mohamed en Usayd Qadus van 15 en 19 jaar, doodgeschoten door het Israelische leger. Het leger gaf later toe dat hun dood 'te voorkomen was geweest' en het gevolg was geweest van 'operationele fouten'.
De kolonisten staken eerder in het dorp Einabus ten zuiden van Yitzhar een auto in brand. In het Hebreeuws schreven ze met spuitbussen 'We zullen de ontruiming niet vergeten', daarbij refererend aan de ontruiming van de illegale 'outpost' Yesh Dam, niet ver van Yitzhar,  op 12 januari.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Naftaniël heeft een doodziek gevoel voor humor. Twitter:

RonnyNaftaniel Ronny Naftaniel
Palestijn bij Nablus doodgeschoten door (waarschijnlijk) kolonist, nadat deze met stenen was bekogeld. Waarschuwingsschoten waren tevergeefs

Jominee Johan van den Berg
@RonnyNaftaniel Ja, da's ook een lezing.... als iemand met stenen gooit, ren je weg, en dan ga je niet iemand doodschieten.

hoterminus Hotel Terminus
@RonnyNaftaniel @Jominee O, da's Naftaniëls derde keer al met stenen. 1e. bleken geen stenen, 2e. bleken eieren, en nu alweer stenen? ROFL

RonnyNaftaniel Ronny Naftaniel
@hoterminus Dit keer waren het galstenen.

hoterminus Hotel Terminus
@RonnyNaftaniel O wat zal die jongen zijn moeder daar om lachen #sicko

En pakt u nu even een zakdoekje voor het echte slachtoffer:

RonnyNaftaniel Ronny Naftaniel
@hoterminus Nee, die moeder zal zeker om jou lachen toen je mijn bericht ridiculiseerde.

Abu Pessoptimist zei

Ja, ik had het gezien. Ik ga op dat soort dingen eigenlijk ook maar niet meer in. Het basisprobleem is dat Naftaniel, en met hem zijn clubje, heilig gelooft dat de kwaliteitskrant Haaretz het niet mis kan hebben. Dus iedereen die wat anders zegt, zeurt in hun ogen en mag worden uitgelachen. Helaas is het zo dat Haaretz dit soort berichten eigenlijk bijna nooit zelf natrekt - Amira Hass is zo'n beetje de enige uitzondering.