woensdag 12 januari 2011

Veroordeelde Bil'in activist Abu Rahmah krijgt er nog een paar maandjes bij

Een Israelische militaire rechtbank in de nederzetting Ofer heeft dinsdag de straf verlengd van de militant uit het plaatsje Bil'in, Abdullah Abu Rahmah. Abu Rahmah die al een gevangenisstraf van een jaar heeft uitgezeten wegens het deelnemen aan vreedzame demonstraties tegen de Muur, kreeg er nog vier maanden bij.
Abu Rahmad werd in december 2009 gearresteerd. In augustus werd hij, na acht maanden te hebben vastgezeten veroordeeld tot een jaar op basis van getuigenissen van minderjarigen die in het holst van de nacht van hun bed waren gelicht en - in strijd met de wet - zonder bijzijn van familieleden of een advocaat waren verhoord. Abu Rahmah werd vrijgesproken van de aanklachten van stenen gooien en verboden wapenbezit (op grond van het feit dat hij hulzen had verzameld van gebruikte traangasgranaten om te laten zien hoeveel er daarvan waren gebruikt). Hij werd echter veroordeeld wegens het deelnemen aan, en organiseren van, een verboden demonstratie.In november zat zijn straf erop. Maar hij werd niettemin niet vrijgelaten omdat de militaire aanklager in beroep ging tegen de zijns inziens te lage straf.
Abu Rahmahs advocaat, Gaby Lasky, zei dat hij nu waarschijnlijk nog twee van de drie resterende maanden zal uitzitten en de laatste maand voorwaardelijk zal worden vrijgelaten, wat betekent dat hij die maand alsnog zal moeten uitzitten als hij weer gaat demonstreren. 
Abu Rahmah's veroordeling ontmoette bezorgdheid van de kant van mensenrechtenorganisaties en de Europese 'minister van buitenlandse zaken', Catherine Ashton. Die bezorgdheid lijkt terecht. Israels militaire rechtsspraak wordt langzamerhand een karikatuur van zichzelf.

Geen opmerkingen: