zondag 9 januari 2011

Kolonisten laten Jeruzalems Shepherd hotel slopen


(Video Peace Now).

Bulldozers hebben zondag een vleugel neergehaald van het historische Shepherd Hotel in de wijk Sheikh Jarrah van Oost-Jeruzalem om ruimte te maken voor 20 nieuwe woningen alleen voor Joden. Het project is niet alleen omstreden in een Oostjeruzalemse Arabische wijk waar al langer heftige spanningen heersen wegens uitzettingen van Arabieren om plaats te maken voor kolonisten, maar ook omdat de eigendom van het hotel omstreden is.
Het Shepherd hotel werd in de jaren '30 gebouwd voor Haj Amin Husseini, de mufti van Jeruzalem. Na de bezetting van Oost-Jeruzalem werd het door Israel tot zogenoemde 'absentee propertee' verklaard, bezit van afwezige eigenaars. Door de 'bewaarder van de absentee propertee' bezittingen werd het vervolgens in 1985 verkocht aan Irwin Moskowits, een casino-magnaat in Florida die één van de belangrijkste financiers is van Ateret Cohanim, een beweging van kolonisten die zoveel mogelijk bezit in Oost-Jeruzalem probeert te verwerven, meestal ten koste van de oorspronkelijke Arabische bewoners. De transactie uit 1985 is omstreden, evenals het tot absentee propertee verklaren van het hotel. De familie Al-Husseini claimt het als haar bezit. Er lopen nog procedures dienaangaande.
En intussen treuren de bewoners van Sheikh Jarrah en 'links'' in Israel om het verlies van een landmark. Zo zag het Shepherd eruit voor de vernieling:     


Update Laura Rozen (Politico) has the following intersting note on Moskowitz and wife
 Irving Moskowitz, the retired Florida businessman who is developing a controversial Jewish apartment project at East Jerusalem’s Shepherd Hotel, is a top campaign contributor to Rep. Ileana Ros-Lehtinen (R-Fla.), the new GOP chairwoman of the House Foreign Affairs Committee, campaign finance records show.
 Moskowitz and his wife Cherna Moskowitz together donated $9600* to Ros-Lehtinen in the 2010 election cycle. (*UPDATE: Post previously said $8600).Cherna Moskowitz also donated $5000 to the National Action Committee PAC (Nacpac), a pro-Israel PAC which contributed $10,000 to Ros-Lehtinen in 2009-2010.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...