maandag 3 januari 2011

Israel sloopt deel van huis in Sheikh Jarrah

Sheikh Jarrah.

De Israelische autoriteiten hebben maandag ijn de wijk Sheikh Jarrah van Oost-Jeruzalem een deel van een Palestijnse woning afgebroken. Zij bulldozerden 90 vierkante meter plat van het huis van Nasser Yousif Seyam in Lafta, een dorpje aan de noordkant van de wijk. Van het huis bleef ongeveer 35 vierkante meter overeind. De familie van negen mensen moet het nu doen met één slaapkamer, een gang een een zitkamer.
Seyam vertelde Ma'an News dat het juridische gevecht over het huis begon in 2004. Tot drie keer toe waren slooporders bevroren. maar uiteindelijk kreeg hij toch geen vergunning, omdat er geen plan bestond voor het gebied rondom zijn huis.
Woensdag brak Israel 11 gebouwen af in de wijk At-Tur, omdat die geen vergunningen zouden hebben. Het ging om uitbreidingen van woningen, schuren, een garage en stallen. Het krijgen van bouwvergunningen is voor Palestijnen nagenoeg onmogelijk, meestal met het excuus dat er geen bestemmingsplannen voor hun wijken bestaan. Die bestaan inderdaad.alleen voor Joodse wijken. 
Eind december waren er twee Palestijnse families die ervoor kozen hun eigen huizen te slopen. Op die manier voorkwamen ze dat ze een rekening voor de sloop van de gemeente kregen van 120.000 shekel, zo'n 33.000 dollar.

Geen opmerkingen: