zondag 2 januari 2011

Israelische militairen schieten bij checkpoint Palestijn dood met 'gevaarlijk' blikje cola

Update onderaan. Israelische militairen hebben zondag een Palestijn doodgeschoten bij een checkpoint in de buurt van Nablus. Volgens een militaire woordvoerster die werd geciteerd door het persbureau Reuters naderde hij hen met een fles in de hand en stopte hij niet toen hij orders kreeg om te blijven staan. De militaire woordvoerster zei dat ze niet wist wat er in de fles zat. Blijkbaar voelden de militairen zich bedreigd, zo haalde Reuters haar aan. (Volgens de orders van het Israelische leger is 'zich bedreigd voelen' al voldoende reden om gericht te schieten). Volgens de krant Haaretz zou de man zelfs een gebroken fles in de hand hebben gehad en was hij van plan de soldaten neer te steken.

Het persbureau Ma'an News zaait echter twijfel aan de lezingen van de Israelische woordvoerders. Het haalt Palestijnse ooggetuigen aan die zeggen dat Daraghme het checkpoint naderde met een blikje cola in de hand. Toen hij in de buurt van een vrouwelijke militair kwam begon die tegen hem te schreeuwen. Twee andere soldaten openden daarop onmiddellijk het vuur. Nog een Palestijnse getuige, dr Hatim Froukh, zei zelfs dat Daraghme zijn handen omhoog had toen hij werd neergeschoten.
'Ik stond op de bus te wachten aan de oostkant van het checkpoint,' aldus Froukh, 'toen ik geschreeuw hoorde. Toen ik me omdraaide zag ik een man in spijkerbroek en een bruin jack die zijn handen omhoog hield. Twee mannelijk en een vrouwelijke soldaat stonden twee, drie meter van hem vandaan en begonnen op hem te schieten.' Een Palestijnse medische hulpverlener die het lichaam van Daraghme borg, zei dat het was doorzeefd met kogels. De woordvoerder van de Palestijnse president Abbas noemde de dood van de 21-jarige Mohammed Daraghme zondag  een 'gevaarlijk escalatie'.  
Eveneens zondag voerden Israelische vliegtuigen aanvallen uit  op wat volgens een militaire woordvoerder een  'centrum van terreuractiviteit in Noord-Gaza' was en een 'plaats waar wapens werden gemaakt in centraal Gaza'. Twee Palestijnen werden bij de aanvallen gewond. De luchtaanvallen werden uitgevoerd als vergelding voor het feit dat zaterdag vanuit Gaza een raket was afgevuurd.
Update maandag: Het Israelische leger zegt nu dat er sprake was van een misverstand, een combinatie van het feit dat de Palestijn het checkpoint niet via de voorgeschreven wachtrij was genaderd en 'de hoge staat van paraatheid van de soldaten'. De toedracht wordt onderzocht, volgens het leger. (Ik, AP, durf wel te voorstellen dat daaruit komt dat de soldaten juist hebben gehandeld. Dat blijkt namelijk altijd uit zulke onderzoeken. Maar je moet je toch niet voorstellen dat - aangenomen dat ook de Palestijnen checkpoint zouden hebben - een Israeli op een dergelijke wijze zou doodgeschoten door Palestijnse soldaten?

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...