zondag 16 januari 2011

Jeruzalem: 1400 nieuwe woningen op stapel in Oostjeruzalemse wijk Gilo

 Gezicht op Gilo. Op de voorgrond: Bethlehem.

Israels militaire radio heeft zondag gemeld dat er een nieuw massaal bouwproject op stapel staat in het geannexeerde Oost-Jeruzalem, aldus het persbureau AFP. Het gaat om 1400 nieuwe woningen in de wijk Gilo, tegenover Bethlehem.De districts planningcommisie zal naar verwachting binnen enkele dagen het groene licht geven, aldus de radio. Leden van de gemeenteraad bevestigden het bestaan van het plan op de radio. Linkse, onder wie Meir Margalit van Meretz, wezen het af. Rechtse, zoals Elisha Peleg van Likud, prezen het. 'Gilo is een integraal onderdeel van Jeruzalem. Bouwen in die wijk kan geen punt van discussie zijn,' zei hij.
In maart 2010 werd een plan aangekondigd voor de bouw van 1600 woningen in Ramat Shlomo, ook in bezet Oost-Jeruzalem. Die bekendmaking verslechterde de relaties tussen Jeruzalem en Washington voor enige tijd. De aankondiging viel namelijk samen met een visite van Joe Biden, de Amerikaanse vice-president, die met zijn bezoek had willen helpen het 'vredesproces' nieuw leven in te blazen. Door de aankondiging viel die poging in het water.
Het project in Gilo zal worden uitgevoerd door privé ondernemingen. Verwacht wordt dat het wel zo'n vier jaar in beslag zal gaan nemen, in verband met de technische problemen die gemoeid zijn met het bouwen op de steile hellingen van het gebied net even buiten Bethlehem.

Geen opmerkingen: