dinsdag 4 januari 2011

Leger Israel roept rechtse bloggers te hulp om leugens te verspreiden over dood demonstrante

Wie herinnert zich niet de geschiedenis van de 12-jarige Mohammed al-Durra uit Gaza? Hij werd tien jaar geleden gedood, tijdens de tweede intifada, in een vuurgevecht tussen Israeli's en Palestijnen. Mohammed werd een cause célèbre doordat een Palestijnse cameraman van France2 erbij stond en het filmde. Het beeld van de stervende Mohammed ging de wereld over en kreeg de waarde van een icoon van het Palestijnse lijden. Daarom spendeerde Israel (en gestaalde Israel-getrouwen) veel tijd en geld om te bewijzen dat Mohammed niet dood was, dan wel door Palestijnse en niet door Israelische kogels was gedood. Er werden films gemaakt, de naam Pallywoord werd uitgevonden voor wat een systeem van leugenachtige reportages zou zijn waar Palestijnse cameralieden en andere Palestijnen verantwoordelijk voor zouden zijn. Het geval Al-Durra heeft een schier eindeloze entry in Wikipedea. De harde kern van de Israel-getrouwen gelooft in het verhaal dat Mohammed's dood in scène was gezet om Israel te belasteren..De Israelische aanval op de Free Gaza Flotilla en meer in het bijzonder op het schip de Mavi Marmara op 31 mei verleden jaar, was weer zo'n gelegenheid. Hoewel Israel de aanvaller was, werd het verhaal de wereld in gebracht dat de Gaza-hulpverleners gewapend waren - ja zelfs hadden geschoten - en de arme, onschuldig  aanvallende Israelische soldaten met de dood hadden bedreigd. Tapes van de gesprekken tussen de marineschepen en de Free Gaza schepen werden vervalst, bewijsmateriaal verdonkeremaand.Wat niet wegneemt dat het harde deel van de Israel-getrouwen, de hasbaristen zogezegd, nog steeds geloven in de het verhaal dat de mensen aan boord van de Mavi Marmara de echte geweldplegers waren.   

Nu is er weer een 'case'. Het Israelische leger heeft een persconferentie geven waarbij kennelijk alleen betrouwbare rechtse bloggers en hasbaristen welkom waren, want 'gewone journalisten' waren niet uitgenodigd. Op de bijeenkomst werd een verhaal afgestoken waaruit zou moeten blijken dat Jawaher Abu Rahmah, de 36-jarige vrouw die zaterdag stierf als gevolg van een overdosis traangas, opgelopen  tijdens de demonstratie in Bil'in tegen de Muur, helemaal niet aan traangasvergiftiging was overleden. Dat was natuurlijk gewoon een verzinsel dat in scène was gezet door  kwaadwillende Palestijnen en mensen die Israel willen delegitimeren.
Volgens de versie van het Israelische leger was Jawaher 1) tijdens de demonstratie 500 meter verwijderd van de plek waar die plaatsvond, 2) was er een laboratoriumrapport betreffende haar dat was uitgegeven een uur voordat ze in het ziekenhuis was opgenomen, 3) nam ze regelmatig medicijnen tegen kanker, 4) was ze astmatisch en  5) was het uitermate verdacht dat er geen autopsierapport was en dat de Palestijnse Autoriteit niet wilde samenwerken met het Israelische leger bij een onderzoek.
Israel wist het zeker, het was allemaal doorgestoken kaart, zie bijvoorbeeld deze tweet van het Regeringspersbureau:

@GPOIsrael Gov't Press Office
 Demonstrator from Bil'in apparently died from cancer.

1 hour ago via CoTweet Favorite Retweet Reply

De visie van de legerwoordvoerders werd dan ook gisteren en vandaag trouw verspreid door een aantal van hun betrouwbare vazallen. Zo schreef  The Muqata, een van de bekendere hard-rechtse Israelische blogs:

We believe there are many unsolved questions – and our assumptions are:
1. Abu Rahma wasn't event at the riot
2. Abu Rahma died at her home
3. Abu Rahma was chronically ill
Additionally, the IDF buys this tear gas/riot-dispersal method from companies abroad, and this is the same non-lethal tear gas used by riot control forces around the Western world.Ook een hasbarist uit Nederland was van de partij: onze eigen tot het jodendom bekeerde en sindsdien in de nederzetting Efrat woonachtige - geen-leugen gaat me-te-hoog-als-het-in-het-belang-van-Israel-is -  Yochanan Visser. Hij was zo attent zijn Israelische masters prompt  te bedienen met een stukje in het tamelijk  voddige, PVV-angehauchte blog  'Het Vrije Volk'. Hij schreef onder meer:

Betrouwbare bronnen in het Israëlische leger verklaarden verder het volgende over de omstandigheden waaronder de vrouw stierf:
Een document van een labtest die op Abu Rahma werd uitgevoerd laat zien dat deze test werd uitgevoerd ruim een half uur voordat het opname formulier in het ziekenhuis werd uitgevoerd.
Verder gebruikte de vrouw medicijnen die in de behandeling van kanker worden gebruikt.
Tien dagen voor haar dood bezocht Jewaher Abu Rahma het ziekenhuis in Ramallah, waar ze ook overleed. Er waren meerdere bezoeken aan het zelfde ziekenhuis de maanden ervoor.
De officiële doodsverklaring van het ziekenhuis luidde dat ze overleed na inademing van traangas (aldus de familie). Dit is een zeer onprofessionele en ongebruikelijke doodsverklaring. 
  Visser, die een clubje leidt dat 'The Missing Peace' heet en dat zich inzet om Israel van minuut tot minuut van elke mogelijke blaam of smet dan ook te zuiveren, wist ook:
Uit mediareportages over de protesten in Bi’ilin (sic) is genoeglijk  (sic!) gebleken dat de IDF traangas op dezelfde wijze gebruikt als bijvoorbeeld de ME in Nederland.  De IDF reageerde op onze vragen over het gebruik van traangas in Bi’ilin (sic) met een verklaring dat de IDF slechts traangas gebruikt van het type CS.
Dit gas komt uit de VS en is in gebruik bij alle westerse legers, aldus een woordvoerder van IDF Spokesmen Office.


Op dat CS-gas kom ik in een stukje dat later hieronder verschijnt nog terug. Nu volsta ik met de opmerking dat het gebruik in Nederland (en ook Engeland en meerder Europese landen) aan strikte regels is onderworpen, omdat de risico's ervan zeer groot worden geacht. Visser had dit makkelijk kunnen nagaan als hij ook nog wat anders had gedaan dan de spokesman van de IDF napraten. 

 Poster ter herinnering aan Jawaher Abu Rahmah

Vanzelfsprekend is het hele verhaal van het leger dan ook kletskoek. Het overkoepelende 'Popular Struggle Coordination Committee' van het Palestijnse verzet tegen de Muur  heeft een gedetailleerde verklaring uitgegeven waarin de beweringen van de legerwoordvoerders punt voor punt worden tegengesproken. De moeder van Jawaher, een buurvrouw en een nicht bevestigen dat ze aan de demonstratie deelnam, een tweet van de JVP (Jewish Voice for Peace) bevestigt de juiste tijd van haar ziekenhuisopname, de ambulancebroeder en artsen van het ziekenhuis beschrijven haar conditie toen ze door het gas bezweek, en tenslotte zijn er haar werkgever en twee andere artsen die melden dat ze voor afgelopen vrijdag niet ziek was en geen astma had, maar alleen medicijnen nam omdat ze leed aan een betrekkelijk onschuldig probleem in haar middenoor, dat soms ook  evenwichtsstoornissen veroorzaakte. De volledige tekst van deze verklaringen is hier te vinden.
Ook de opmerkingen van de legerwoordvoerders over het ongevaarlijke karakter van het CS-gas zijn zonder meer kul. Mensen zijn wel vaker overleden als gevolg van het gas, de medische risico's ervan zijn divers en groot. Waarom de woordvoerders dan toch met zo'n opsomming van onwaarheden voor de dag zijn gekomen? Vermoedelijk om dezelfde redenen als waarom zij dat in andere gevallen. deden. Ook dit sterfgeval dreigde weer de nodige aandacht te krijgen, en dan kan het geen kwaad met alle middelen  tegengas te geven.


En natuurlijk zullen die leugens ook best door een substantieel aantal mensen worden geloofd, zoals dat ook het geval is en was met het Al-Durra verhaal, met gefabriceerde 'feiten' betreffende de Gaza-veldtocht, en met de vervalsingen rond de bestorming van de Free Gaza Flotilla. De tweedeling tussen hasbaristen en normale,  kritisch denkende mensen neemt nu eenmaal steeds scherpere vormen aan. En helaas moeten we vaststellen dat de woordvoerders van Israels instituties daar ook steeds agressiever op inspelen. Niet alleen door chronisch te liegen en te bedriegen, maar nu dus ook - een nieuwigheidje - door  het inzetten van erkend hardlijnige hasbara-bloggers en activisten van het kaliber van The Muqata en Visser. 
En dat is dan weer een stapje verder op het hellende vlak.    

5 opmerkingen:

Trees zei

En Israel wringt zich in steeds meer bochten om ons van hun "onschuld" te overtuigen.Klaarblijkelijk vinden ze het belangrijk genoeg om er zoveel geschut voor in te zetten.
Maar wat over die jongen bij Nablus, met dat flesje in zijn handen. O ja, "misunderstanding". case closed, of die jongen van 20 uit Gaza gisteren die de avond daarvoor vader was geworden en zijn schapen liet grazen 200 meter bij de muur vandaan, gedood door een sluipschutter. Hij kwam te dicht bij de muur, case closed.Ze zijn het nieuwe jaar goed begonnen en hebben de toon gezet.

Anoniem zei

De Volkskrant heeft een artikel geplaatst over de dood van de jongeman bij Nablus. Hij zou met een kapotte fles naar de checkpoint zijn gelopen.
Waarom onderzoeken zij het de dood niet en plaatsen zij het nieuws van de Israelische kant?
Jose

Abu Pessoptimist zei

Ik kan twee redenen verzinnen: 1) de Volkskrant heeft ongeïnteresseerde, denk-luie journalisten in dienst, en 2) de Volkskrant is partijdig pro-Israel. Ik denk dat het een combinatie van die twee redenen is, eerlijk gezegd.

Unknown zei

CS is natuurlijk heel onschuldig... lees hiertoe Wikipedia:
CS-gas is sterk irriterend en kan ernstige schade aan de ogen en de longen veroorzaken. Bij inhalatie veroorzaakt dit meestal ongewenste effecten, zoals hoesten, duizeligheid, hoofdpijn, moeizame en pijlijke ademhaling, misselijkheid, keelpijn en braken. Bij contact met de huid kan er een branderig gevoel ontstaan en kan er blaarvorming optreden. Aangezien CS-gas een lacrimator is, veroorzaakt de stof tranende ogen.
De stof is op zich vrij toxisch en kan schade berokkenen aan het hart en de lever.Bovendien wordt gesuggereerd dat contact met CS-gas zou kunnen leiden tot miskramen, aangezien de stof clastogene effecten (abnormale wijzigingen in de chromosoomstructuur) heeft op cellen van zoogdieren.
CS-gas is evenwel niet dodelijk, maar kan ernstige en blijvende letsels veroorzaken indien men onvoldoende beschermd is.

Anoniem zei

John,toen ik er was in oktober zij iemand van het commite dat men sinds kort nieuw traangas gebruikt.Veel sterker en het ontploft op een andere manier. Nou ik heb het meegemaakt en je stikt werkelijk. Door de rotsen springen de traangas granaten alle kanten op en weet je niet waar ze terecht komen.
Jose

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...