maandag 3 januari 2011

Militaire rechtbank spreekt Mohamed Khatib, activist uit Bil'in, vrij van opruiing

Een militaire rechtbank in de nederzetting Ofer heeft maandag Mohammed Khatib vrijgesproken van aanklachten wegens opruiing, werken voor een illegale vereniging en het hinderen van een militair. De voorzitter van de rechtbank, kapitein Sharon Rivlin, gaf aan dat de aanklager onvoldoende bewijs had aangedragen. Khatib is een van de oprichters van het Coördinerende Volksstrijd Comité, een orgaan dat de diverse plaatselijke comité tegen de bouw van de Muur overkoepelt. Hij is tevens één van de oprichters van het Volksstrijdcomité van het plaatsje Bil'in. 

De uitspraak werd voorgelezen voor een overvolle rechtszaal, waarin behalve Khatib's aanhangers een familie onder meer ook journalisten en diplomaten uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en de EU aanwezig waren. Ook Luisa Morgantini, de voormalige voorzitter van het Europarlement, gaf acte de présence.
Vonnissen als dit waarin verdachten van politieke opruiing worden vrijgesproken zijn zeer zeldzaam in bezet Palestijns.gebied  Khatib werd eerder gearresteerd op 3 augustus 2009 en toen beschuldigd van stenengooien. Hij werd daarvan vrijgesproken toen de verdediging aantoonde dat hij op de dag dat hij dat gedaan zou hebben in Canada bezig was aan een (succesvolle) tournee waarop hij lezingen gaf om te ageren tegen het opzetten van bouwprojecten op van Bil'in in beslag genomen land door Canades firma's (zie de foto, die is genomen in Montréal.
Hij werd een tweede keer opgepakt in januari 2010 en later op borgtocht weer vrijgelaten. Maar intussen werd hij wel aangeklaagd, op basis van getuigenverklaringen van minderjarige dorpsgenoten die 's nacht van hun bed waren gelicht en - tegen de regels - zonder de aanwezigheid van familieleden of advocaten waren verhoord. De rechters vonden hun verklaringen echter niet overtuigend.

Geen opmerkingen: