dinsdag 25 januari 2011

Egyptenaren demonstreren op z'n Tunesisch voor beëindiging van het tijdperk-Mubarak

 
Posters van Mubarak worden  verscheurd.

Cairo 25 January 2011, tegenover het Hooggerechtshof.

Duizenden en nog eens duizenden zijn dinsdag 25 januari de straat opgegaan in Egypte om een einde te eisen aan het 30 jaar oude dictatoriale bewind van president Hosni Mubarak en zijn Nationaal Democratische Partij (NDP) die het tegendeel van democratisch is.
De demonstraties vonden plaats op meerdere plaatsen in de hoofdstad Cairo, maar daarbuiten ook in Alexandrië, de tweede stad van het land, Aswan en Assiut in het zuiden, Mansoura, Mahalla en Tanta in de Delta en Ismailiyya en Suez in het Oosten. Ook lang nadat het donker was geworden duurden de demonstraties voort. Op Midan al-Tahrir, het centrale Vrijheidsplein in Cairo waren na 11 uur 's avond s nog duizenden op de been, evenals duizenden politieagenten. Via Twitter werden oproepen gedaan om dekens en voedsel te leveren.. Fast food restaurants uiuit de omgeving deelden gratis eten uit.  
De datum van 25 januari was aanvankelijk gekozen omdat dat de Dag van de Politie is in Egypte, ter herinnering aan het feit dat een politiepost in Ismaeliyya in 1952, zes maanden voor de machtsovername door Nassers Vrije Officieren  dapper weerstand bood aan een overval van de Britten. Deze dag was echetr ditmaal vooral gekozen als een protest tegen de gewelddadige dood van Khaled Said, een man die enkele maanden geleden door de politie in Alexandrië werd doodgeslagen omdat hij getuige zou zijn geweest van een drugsdeal tussen agenten. Eerder deze week werd echter duidelijk dat het protest een veel algemener protest zou worden tegen het 30 jaar oude dictatoriale regime van Mubarak,  en de stagnatie die dat in Egypte op alle fronten heeft  veroorzaakt  
De politie trad aanvankelijk niet al te heftig op, kennelijk om de protesten geen extra voedsel te geven. Later kwam het echter toch tot botsingen waarbij charges werden uitgevoerd en traangas werd afgevuurd. In Suez vielen twee doden, volegsn de politie overleed een man die aan adehalingsproblemen leed door een teveel aan traangas en werd een andere gedood door een steen. Andere bronnen meldden dat er met scherp was geschoten. In Cairo overleed een politieman na door een steen aan zijn hoofd te zijn getroffen. Er was een onbekend aantal gewonden er werden tenminste 30 mensen gearresteerd.vielen. Twitter berichten melden dat in Cairo een groep demonstranten een brandweerwagen tegenhielden die als waterkanon had moeten worden ingezet en dat huisvrouwen in Alexandrië vanaf hun balkons de politie bekogelden met potten en pannen. Net als in Tunesië, dat duidelijk als voorbeeld voor de demonstranten diende, sloot de regering Twitter, Facebook en diverse telefoonlijnen af.
Massademonstrsaties als op deze dinsdag zijn in Egypte zeker de afgelopen dertig jaar niet vertoond. Het land leeft al sinds 1981 onder een staat van beleg en demonstraties worden gewoonlijk krachtig de kop ingedrukt en beantwoord met massale arrestatiegolven. Het feit dat nu grote delen van de bevolking - ongetwijfeld geïnspireerd door de moed van de bevolking van Tunesië - de Amn el-merkazi (Centrale veiligheidstroepen) trotseren is ongehoord. Protesten op deze schaal betekenen zonder meer dat  het regime van Mubarak en de zijnen zijn langste tijd heeft gehad.Waarschijnlijk is het een kwestie van dagen.
Fotos van Cairo, 's ochtends en 's middags

Mehalla el-Kubra in de Delta.
 Onder: Midan al-Tahrir, het centrale plein van Cairo, tegen de avond overgenomen door de demonstranten.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...