zondag 20 maart 2011

Israel doodt twee tieners bij de grens met Gaza

Het Israelische leger heeft zaterdag opnieuw twee mensen gedood in de Gaza-strook, in de buurt van de grens. Het gaat om twee tieners van 17 jaar, Imad Farajallah en Qasim Salah Iteiwa, allebei afkomstig uit het Nusseirat kamp in Midden-Gaza. Hun lichamen werden gevonden niet ver van de grens ten noorden van het Bureij kamp. Ze werden pas zondag geborgen, omdat de medische ploegen in Gaza niet eerder toestemming kregen van de Israelische autoriteiten.
Israelische kranten meldden al eerder, zondagmorgen,  dat het leger twee mannen had gedood. Zij werden 'terroristen'' genoemd die 'een explosief wilden plaatsen bij de grens'. Israel schiet in Gaza met enige  regelmaat 'terroristen' dood die explosieven zouden willen plaatsen of Israel zouden willen binnendringen. In bijna alle gevallen gaat het daarbij om mensen die proberen hun landerijen te verzorgen of puin of schroot verzamelen in een gebied van zo'n 200-300 meter van de grens die Israel  tot 'verboden zone' heeft verklaard.
Eerder zaterdag beschoot Israel de Gaza-strook op verschillende plaatsen in antwoord op eerdere beschietingen van Israel vanuit Gaza. Volgens een Israelische militaire woordvoerder werden er ongeveer 50 mortiergranaten op Israel afgeschoten. Daarbij raakten twee mensen licht gewond. Volgens de woordvoerder werden daarop beschietingen vanuit helikopters en tanks uitgevoerd op diverse plaatsen in de Gaza-strook. Daarbij werden vijf mensen, onder wie een kind van drie,  gewond. Ook werd een belangrijke elektriciteitskabel  beschadigd, waardoor delen van Gaza-stad en Noord-Gaza zonder stroom kwamen te zitten. 
De Ezzedin al-Qassem brigades van Hamas namen de verantwoordelijkheid voor het afvuren van tenminste 10 granaten, drie dagen nadat twee van hun mensen bij een luchtaanval waren gedood.
De Israelische premier Netanyahu zei dat Israel alle noodzakelijke maatregelen zou nemen om zijn burgers te beschermen. Zippi Livni, leider van de Kadima, partij dreigde met een mogelijke herhaling van de Cast Lead Operatie van 20008-2009, terwijl minister van buitenlandse zaken Lieberman de Israelische afvaardiging bij de VN instrueerde een klacht in te dienen.
Uitgebrande auto (Ma'an)

Op de Westoever hield het geweld van kolonisten aan dat losbarstte na de vijfvoudige moord in de nederzetting Itamar. Mahmoud Rashad Atallah belandde zaterdag in het ziekenhuis nadat hij bij Nablus was aangevallen door kolonisten bij Nablus. Atallah's auto werd in de buurt van de nederzetting Yitzhar door kolonisten tot stoppen gedwongen, hij werd uit de auto gehaald en in elkaar geslagen. Hij liep verwondingen op aan hoofd en borst. Vrijdag was de 35 -jarige Talal Ad Dmeidi niet ver van dezelfde plek door kolonisten met stokken afgeranseld.
Een dag eerder vielen gemaskerde kolonisten twee Palestijnse bouwvakkers en een Israëlische bewaker met messen, buizen en pepperspray aan bij de nederzetting Shilo bij Nablus.
Eerder werden honderden olijfbomen ontworteld of weggebulldozerd, auto's in brand gestoken, ruiten ingegooid, Palestijnse voertuigen beschoten en huizen en auto's bekogeld met stenen en flessen.

Het Israelische leger heeft donderdag zijn bezetting van het dorp Awarta naast de nederzetting Itamar weliswaar na vijf dagen weer opgeheven, maar volgens burgemeester Qays Awwad zitten 55 dorpelingen nog vast ook al is er geen spoor van bewijs dat zij of iemand anders in het dorp iets met de moorden in Itamar te maken hebben. Volgens lden van de International Solidarity Movement die in het dorp waren, heeft het leger massale vernielingen aangericht. Huisraad, tv-sets, gasfornuizen en ingelijste wandversieringen en portretten werden vernield. Er werden gaten in muren en vloeren gemaakt, geld en sieraden gestolen en er was er water en andere vloeistof over pc's uitgegoten. Dertig huizen waren door de troepen gevorderd en in een aantal gevallen waren de bewoners zolang uit hun huizen gezet. Toen de troepen vertrokken waren, kwamen de bewoners tot de ontdekking dat de soldaten van het meest morele leger ter wereld op hun vloeren hadden gepoept en  hun beddelakens als wc papier hadden gebruikt.  

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...