maandag 22 augustus 2011

Bestand in Gaza, botsingen in Hebron en Jeruzalem, spanning Egypte-Israel toegedekt


Gaza, 21 augustus 2011, na optreden van Israels luchtmacht (AFP)

Update maandag 22/8
De situatie in en rond Gaza was onduidelijk maandagmorgen, nadat Israel en de diverse Palestijnse organisaties in Gaza waren zondageen staakt-het-vuren waren overeengekomen dat om negen uur zondagavond inging. Dat gebeurde via bemiddeling van Egypte. Volgens Israel werden er nadien echter nog wel 12 projectielen op Israel afgeschoten. Ook voerde Israel zondagavond nog bombardementen uit in onder meer Zuid-Gaza, Khan Younis en Jabaliya. Maar maandag bleef het verder rustig en daardoor werd gaandeweg duidelijk dat het staakt-het-vuren standhield.
Zondag waren ook voor de avond nog diverse bombardementsacties. Een 12-jarige jongen werd daarbij gedood, terwijl bij een andere actie in Noord-Gaza zeven leden van de familie Sultan (onder wie twee kinderen) gewond raakten. Het totaal aantal slachtoffers in Gaza staat nu (volgens een telling verzameld door Occupied Palestine) op 17. Er zijn 47 gewonden. In Israel, dat de afgelopen dagen door meer dan 80 projectielen werd bestookt,  werd bij alle beschietingen één persoon gedood, en werden 16 mensen gewond, van wie een viertal ernstig, terwijl tienduizenden nachten in de schuilkelders doorbrachten.  Het Iron Dome-raketafweersysteem systeem bewees zijn nut, door enkele raketten bestemd voor Beer Sheba en Ashkelon te onderscheppen.

 De overeenkomst over een staakt-het-vuren mocht dan aanvankelijk niet goed werken, wel werd kennelijk een 'all-out' Israelische aanval erdoor voorkomen. Israel had zaterdagavond tanks samengetrokken bij de oostelijke grens van Gaza, terwijl kanonneerboten klaar lagen voor de kust en 'drones' en F-16's af en aan vlogen. Personeel van internationale organisaties was door Israel gewaarschuwd dat een escalatie op komst was en kreeg zondagmorgen de gelegenheid via grenspost Erez Gaza te verlaten. Het leken voortekenen voor een omvangrijke operatie, misschien zelfs een nieuwe invasie à la Cast Lead. De Israelische oppositiepartij Kadima vroeg expliciet om een 'massale operatie' in Gaza teneinde de leiders van Hamas een kopje kleiner te maken en vice-premier Silvain Shalom sloot bij een bezoek aan het zuiden een nieuwe 'grondoperatie'' niet uit.

In Oost-Jeruzalem en Hebron op de Westoever vonden zondag intussen botsingen plaats tussen Palestijnen en de Israelische politie en het leger. In Jeruzalem werden 1500 Palestijnen die protesteerden tegen de aanvallen op Gaza, ingesloten in de Al-Aqsa moskee door eenheden van de politie en de grenswacht. Eerder waren er  botsingen, waarbij diverse arrestaties werden verricht en een deel van Oost-Jeruzalem werd afgesloten. Volgens Israel gebeurde dat nadat een agent was gestoken met een mes. 
In Hebron braken onlusten uit nadat de Israeli's het huis bestormden van Mahmoud Qawasmeh, een lid van Hamas dat in een Israelische gevangenis zit. Ze bliezen enkele muren van zijn huis op. Ook andere huizen van leden van de familie Qawasmeh werden binnengevallen. Inwoners van Hebron bekogelden de militairen met stenen, stokken en flessen. Bij de botsingen raakten niet minder dan 55 Palestijnen gewond door traangas en rubber kogels. Ook hier werden de nodige arrestaties verricht. Israel had eerder, zaterdag, volgens  Maan News in Hebron en omliggende dorpen zo'n 120 Palestijnen, meest Hamas-aanhangers, opgepakt en opgesloten in een geïmproviseerd kamp, terwijl op de Westoever - onder meer bij Betlehem - geïmproviseerde zogenoemde 'flying' checkpoints werden opgericht.Dit alles kennelijk als voorzorg tegen eventuele woedende reacties als er een nieuwe grootscheepse aanval op Gaza zou worden uitgevoerd.

De afspraak over een staakt-het-vuren rond Gaza was onderdeel van een meeromvattende poging om de angel te verwijderen uit de tussen Egypte en Israel gerezen spanningen. In Cairo arriveerde zaterdag een Israelische delegatie die geleid werd door een niet nader genoemde hoge functionaris, meldde Reuters. Ook de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Jeffrey Feltman nam aan de besprekingen deel. De  uitkomst van de gesprekken bleef enigszins duister. Egypte had aanvankelijk gezegd dat het geen genoegen nam met een 'spijtbetuiging' van Ehud Barak, de Israelische minister van Defensie over de dood door Israelisch vuur van vijf politiemensen van de Egyptische grensbewaking en dat het officiële excuses wilde. De aanvankelijke aangekondigde terugtrekking van de Egyptische ambassadeur uit Tel Aviv leek echter uit te blijven. Intussen veroordeelde de Arabische Liga, waar Egypte uiteraard deel van uitmaakt, de Israelische aanvallen in Gaza en waren er dagenlang demonstraties bij de Israelische ambassade in Cairo. De Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff maakte de hiernaast afgebeelde cartoon van 'Flagman', de 23-jarige Egyptenaar Ahmad al-Shahat,  die 13 verdiepingen langs een gevel naar boven klom om de Israelische vlag van de Israelische ambassade te vervangen door de Egyptische en die intussen wereldberoemd is.

Een los eindje nog: Er zijn tekenen die erop wijzen dat de mannen die vrijdag de aanvallen op onder meer bussen bij Eilat uitvoerden geen Palestijnen waren en behoorden tot een dissidente Egyptische groep in de Sinai-woestijn. Egyptische onderzoekers zouden dat hebben geconcludeerd aan de hand van onderzoek van drie gedode aanvallers.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat zijn ze toch gemeen bij de NOS. In het nieuws van 12.00 lieten ze beelden zien van de aangerichte schade van de raketten van Hamas, maar niets van de verwoestingen en doden in Gaza. Op teletekst staat dat er de hele avond raketten op Zuid-Israel geschoten zijn, waarbij een dode en zeven gewonen gevallen zijn. En Israel? Die heeft op zijn beurt aanvallen op Gaza uitgevoerd, waarbij één Palestijn gewond raakte. Dat is alles wat er over Israel vermeld wordt. Het is allemaal begonnen met de aanval op Eilat. vlgs de NOS dan.
Als je dan eens tegen iemand zegt dat je dit of dat boek eens moet lezen bv "De andere kant van Israel" van Suzan Nathan dan krijg je te horen dat het zo eenzijdig is.
Gelukkig hebben we jou weblog en een aantal andere weblogs en sites waar we beter geïformeerd worden.
Corrie

Anoniem zei

http://www.almasryalyoum.com/en/node/488511
Ik heb de NOS een mail gestuurd met de vraag of zij bewijzen hebben wie de aanval in Eilat hebben uitgevoerd. Ook heb ik hen andere vragen en opmerkingen gemaild,alleen ontvangstbevestiging gekregen.
Als het geen Palestijnen waren, wie gaat excuus aanbieden, wie spreekt Israel aan op de aanvallen op Gaza en in de West Bank en gaat men nu verder met demonstreren in Israel voor een rechtvaardige oplossing tussen Israel en Palestina?
gr. jose