zondag 9 oktober 2011

Kolonisten Itamar proberen olijvenoogst te verhinderen

Update maandag: Kolonisten van Itamar hebben alsnog 35 olijfbomen van het dorpje Awarta verbrand. (voor fotocredit klik hier) 

Enkele tientallen kolonisten van de nederzetting Itamar bij Nablus hebben zondag zo'n 50 Palestijnen uit het dorpje Awarta aangevallen terwijl zij bezig waren met de olijvenoogst. De Palestijnen werden belaagd met stokken en bekogeld met stenen. Ook werd er apparatuur gestolen. Een drietal Palestijnen raakte gewond. Het Israelische leger kwam tussenbeide en zorgde dat de oogst kon doorgaan. De kolonisten bleven echter vlakbij, gooiden zo nu en dan met stenen en riepen 'Dood aan de familie Awad'.
Voor een deel is de aanval van de kolonisten onderdeel van de gebruikelijke burenruzies die met de regelmaat van een klok plaatsvinden tussen tal van Israelische nederzettingen en hun buurdorpen in het door Israel bezette gebied. Vooral in de tijd van de olijvenoogst (september/oktober) is dat ieder jaar schering en inslag. Ieder jaar zijn er grote hoeveelheden olijven die niet kunnen worden geoogst, doordat kolonisten dat verhinderen. Ook komt het voor dat de kolonisten in plaats van de Palestijnse eigenaars de oogst binnenhalen.
De aanval op de Palestijnen bij Awarta was echter ook nog een beetje een bijzonder geval, omdat het ging om land van de familie Awwad. In september werd de 18-jarige Hakim Awad tijden een besloten zitting door een Israelische militaire rechtbank tot vijf maal levenslang veroordeeld wegens de moord op de kolonistenfamilie Fogel. De familie Fogel, vader moeder en drie kleine kinderen, werd in maart met messteken in hun huis in Itamar gedood. Hakim Awad zou de moord hebben bekend. Een neef van hem, de 19-jarige Amjad Awad zou hebben bekend medeplichtig te zijn geweest. Hij moet nog worden veroordeeld.
Een bijkomende complicatie was dat het land van de familie Awwad zich voor een deel bevindt binnen het gebied van de nederzetting. Dat lijkt uitzonderlijk, maar het komt vaker voor. Veel nederzettingen zijn sowieso op privé-grond van Palestijnen gebouwd, en vaak ook wordt - zoals in dit geval - de omheining van de nederzetting zodanig geplaatst dat privé land van Palestijnen erbinnen komt te liggen.
Benny Katsover, het hoofd van het comité dat de kolonisten in de noordelijke Westoever vertegenwoordigt, noemde het tegenover het persbureau AFP 'een schandaal' dat het leger de Palestijnen toestemming had gegeven olijven te oogsten van het land van de familie Awad, terwijl dat zo dicht bij de nederzetting lag. 
 'Het is absoluut een schandaal dat deze Palestijnen de kans krijgen zo dicht bij Itamar te komen, vooral omdat het gaat om de familie van die moordenaars die de familie Fogel vermoord hebben,' zei hij. 'Het leger brengt de kolonisten van Itamar opnieuw in gevaar.' Katzover zei ook dat de 12-jarige Tamar Fogel, die destijds gespaard bleef omdat ze ten tijde van de moord naar een feestje was, bij de kolonisten was die zich tegen de oogst door de Palestijnen verzette.
David Ivri, een andere woordvoerder van de kolonisten in het noorden van de Westoever, beschuldigde de Palestijnen er zelfs van te zijn begonnen. Toen de mensen van Itamar gingen demonstreren zouden zij hen met stenen hebben bekogeld en geroepen hebben: 'We doen hetzelfde met jullie als met de Fogels.'
In de omgeving braken later op Palestijnse grond wat vuren uit. Het leger zou hebben geholpen die weer te doven.
Een woordvoerster van het leger bevestigde de botsingen tegenover AFP. 'Er waren onlusten,' zei ze, 'het is het begin van het oogstseizoen van de olijven. Er raakte één Palestijn gewond.'   

   Olijvenoogst (archief)

1 opmerking:

daniella van den akker zei

wat een tragisch onderwerp voor een artikel, daardoor zo tekenend voor de diepe onbewustheid van deze hele regio. Olijven zijn zo waard om geoogst te worden, dat zou een feest moeten zijn, hoever zijn we daarvandaan wereldwijd. Bedankt voor uw artikelen.
Daniella van den Akker, Cairo