maandag 24 oktober 2011

Israel werkte het onder tafel: daders aanval in augustus bij Eilat kwamen inderdaad niet uit Gaza


Iets dat niet de kranten heeft gehaald - niet in Israel en niet hier: Uit een rapport van het Israelische leger over de gebeurtenissen op 18 augustus toen diverse aanvallen plaatsvonden in Israel in de buurt van Eilat waarbij acht Israeli'swerden gedood, blijkt dat de aanvallers inderdaad niets te maken hadden met Gaza. Israel had dat toen beweerd. Het voerde onmiddellijk na de aanval een bombardement uit in Rafah in de Gaza-strook, dat de opmaat werd voor een bloedige periode in Gaza waarin 31 slachtoffers vielen.
Israel heeft nooit bekend gemaakt dat het fout zat met die aanval. Het desbetreffende rapport is geheim gehouden, zo lees ik bij blogger Richard Silverstein (Tikun Olam). Silverstein kent Hebreeuws en volgt dit soort nieuws altijd goed. Hij haalt de militaire correspondent van Yediot Ahronot, Alex Fishman, aan die verslag doet van een bijeenkomst van een hoge Israelische afgezant in Cairo met de leider van de Opperste Militaire Raad in Egypte, de (de facto Egyptische leider) maarschalk Tantawi. De bijeenkomst vond plaats  nadat de Israelische ambassade in Cairo door een boze menigte was belegerd, omdat de Israeli's tijdens de achtervolging van de aanvallers in Eilat ook per ongeluk vijf Egyptische politiemannen hadden gedood.  Het belangrijkste doel van de bijeenkomst met Tantawi was het uit de wereld helpen van de spanningen die daardoor waren gerezen tussen Israel en Egypte.
 
 Tijdens de meeting tussen de hoge Israeli en Tantawi kwam ook het  - geheim gehouden - rapport aan de orde van het Israelische leger, waaruit duidelijk werd dat de aanvallers die het vuur openden op Israelische bussen en auto op de weg van Beer Sheva naar Eilat niet uit Gaza kwamen, maar uit de Sinai en vermoedelijk islamistische Egyptische militanten waren. Israel reageerde destijds op de aanval door een luchtaanval uit te voeren op Rafah waarbij vijf leden werden gedood van de Volksverzetscomités (PRC), en een jongetje, de zoon van één van hen, dat juist die dag zijn tweede verjaardag vierde. Het bombardement was het begin van een periode, waarin vanuit Gaza raketten op Israel werden afgevuurd ter vergelding en Israel steeds reageerde met bombardementen. Uiteindelijk kostte de hele episode aan 31 mensen het leven, onder wie twee kinderen van onder de vijf en vier tieners.
Israel heeft nooit bekendgemaakt dat het  fout zat met de snelle conclusie dat groepen uit Gaza voor deze aanslagen verantwoordelijk waren. Verschillende bloggers - en een enkele journalist als de voornoemde Alex Fishman van Yediot - hadden hun twijfels (zoals ik ook trouwens, zoals op dit blog is te lezen). Onder meer vonden de sceptici het merkwaardig dat nooit gegevens naar buiten waren gekomen over de identiteit van de zeven aanvallers die ter plekke door Israel waren gedood. Uiteindelijk was de aanval op het huis in Rafah waarbij de PRC leden werden gedood dus niets anders dan een domme fout, en heeft Israel zo de levens van 31 gedode Gazanen op zijn geweten.
Silverstein maakt zich boos op de hele meute Israelische journalisten - hij noemt Avi Issacharoff van Haaretz met name - die blindelings achter de verzonnen versie van het Israelische leger bleven staan en nooit iets anders hebben gepubliceerd. Ik heb dat niet zo gevolgd, maar ik geloof Silverstein zonder meer. Hij meldt ook dat Fishman aangeeft dat in het rapport van het Israelische leger gesproken wordt over een Iraanse dimensie. Met andere woorden: er zouden wellicht Iraniërs achter de aanval bij Eilat hebben kunnen zitten. De Iraniërs hebben wellicht best wel motieven voor zoiets, tenslotte zijn de afgelopen tijd meerdere van hun kernfysici vermoord en liet Israel ook de Stuxnet-worm los op de software van hun nucleaire installaties. Maar er wordt geen enkele bewijs voor zo'n Iraanse betrokkenheid gegeven. Wellicht past het gewoon goed in de vooralsnog koude oorlog van de Israeli's met Iran. Of het is gewoon weer een ander bewijs van de krakemikkigheid van het Israelische inlichtingenwerk waarbij de wildste gissingen tegenwoordig blijkbaar doorgaan voor conclusies.

3 opmerkingen:

Trees zei

Maar dit witen we al op de dag zelf, en ook Israel wist dit. Als het uit Gaza gekomen was, dan had gelijk iemand het opgeeist,een of andere partij. 31 doden meer kunnen we weer op de teller zetten.
Maar ook in de nederlandse pers lees je dit niet, ze papegaaie allemaal na wat Israel zegt, blij dat jij het wel vermeld.enwe hopen het via FB verder te verspreiden. Groet

clara legene zei

Er gebeurde na de Eilat-aanvallen nog iets, behalve de bombardementen op Gaza: op de Westoever werden door Israël razzia's gehouden en mensen opgepakt, omdat zij Hamas-leden zouden zijn.

Ik las erover in de NRC en vond het een vreemd bericht. Heb er dus een uurtje of wat aan besteed om het proberen na te trekken: http://sharp5.nl/claarsnotes/?e=2660

Conclusie: een onbekend aantal mensen is om een onduidelijke reden in Israëlische gevangenissen beland, als vergelding voor aanslagen waar Hamas part noch deel aan had.

Abu Pessoptimist zei

Je had Mondoweiss etc. niet echt nodig gehad, want het bericht van die arrestaties, van 120 mensen in Hebron en omstreken, had je ook op op 22 augustus op mijn blog kunnen lezen (met bronvermelding), evenals berichten over botsingen in onder meer Jeruzalem en Hebron.
Dit is de link naar dat bericht: http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2011/08/israel-richt-flying-checkpoints-op-op.html

Israel hervat zijn moorddadige aanvallen op Gaza, nu alweer tenminste 32 doden

Archieffoto. Persbureau Wafa  Israel heeft vanmorgen om 7 uur zijn heilloze wraakactie tegen Gaza hervat. Volgens een communiqué  van het Is...