dinsdag 4 oktober 2011

Palestijnen demonstreren in solidariteit met hongerstaking gevangenen

 Vrouwen protesteren bij het hoofdkwartier van het Rode Kruis in Gaza (Reuters/Mohamed Salem)

Enkele duizenden mensen hebben maandag gedemonstreerd in solidariteit met een hongerstaking van Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen. Die staking is intussen een week oud.
Ongeveer 2000 mensen demonstreerden voor het kantoor van het Rode Kruis in Nablus en gaven een brief af waarin zij het Rode Kruis vroegen om actie ten behoeve van de gevangenen. In Ramallah namen enkele honderden mensen deel aan een demonstratie.Zaterdag was daar al een protesttent opgezet op het Yasser Arafatplein (vroeger (Klokplein) door jongeren die zich onafhankelijk noemden en de politici ervan beschuldigden de zaak van de gevangenen te negeren.
Nog eens zo'n 1000 mensen demonstreerden in Gaza. Daar werd de menigte toegesproken door onder meer Ismael al-Ashqar van Hamas, die zei dat de Israelische gevangene Gilad Shalit niet zou worden vrijgelaten voordat ook Palestijnse gevangenen zouden worden bevrijd.
De hongerstaking draait min of meer om Shalit, de Israelische korporaal die in 2006 gevangen werd genomen door Hamas. Hamas heeft sindsdien meerdere malen geprobeerd hem te ruilen voor enkele honderden Palestijnse politieke gevangenen in Israelische gevangenschap. Maar (internationale - onder meer Duitse) bemiddelingspogingen stuitten steeds af op onwil van de Israelische regering om bepaalde gevanengen die bovenaan het lijstje van Hamas stonden, uit te leveren.
De Israelische premier Netanyahu verklaarde in juni dat de condities voor de Palestijnse gevangenen zouden worden verslechterd zolang Shalit niet vrij is. De nu begonnen hongerstaking is vooral gericht tegen deze strengere maatregelen, die inhouden dat de gevangenen geen boeken meer krijgen, worden verhinderd universitaire en andere studies te volgen, minder nieuwe kleren kunnen krijgen, vaker in isoleercellen worden geplaatst, minder familiebezoek mogen ontvangen (nu nog maar 30 minuten per maand) en hun advocaten alleen nog mogen spreken met handboeien om.
De staking werd een week geleden begonnen door gevangenen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die met name ook protesteerden tegen de gevangenschap van hun leider Ahmed Sa'adat, die 2006 door de Israeli's ontvoerd uit een gevangenis in Jericho waar hij ten onrechte werd vastgehouden door de Palestijnse Autoriteit. Sa'adat is éen van die gevangenen die Israel niet tegen Shalit wilde ruilen. Hij zit de laatste drie jaar onafgebroken in een isoleercel, en zaak die door zijn advocaten tevergeefs is aangevochten bij het hooggerechtshof.
Volgens woordvoerders van Addameer, de mensenrechtengroep die zich het lot van de gevangenen aantrekt, hebben de gevangenen van Fatah en van Hamas zich intussen bij de staking van de PFLP-gevangenen aangesloten. Ma'an News meldt dat volgens Fahd Abu al-Hajj van het Abu Jihad centrum voor de zaken van de gevangenen van de universiteit van Al-Quds, nu zo'n 3000 gevangenen aan de staking deelnemen. Dat is bijna  de helft van de ruim 6000 Palestijnse gevangenen n Israelische gevangenschap. Een woordvoerster van het Israelische gevangeniswezen, Sivan Weizman, sprak dat echter tegen. Ze zei echter dat er maar 160 gevangenen in staking zijn.

Geen opmerkingen:

Israel doodt tenminste 72 man bij één aanval in Gaza en bombardeert ook heftig in Libanon

Beit Lahiya  Het Israelische leger heeft zondag weer één van haar grotere misdaden gepleegd. Een huis van vijf verdiepingen in de plaats Bei...