donderdag 27 oktober 2011

Israel komt belofte niet na om eenzame opsluiting Palestijnen ongedaan te maken

 Gevangenbewaarders aan de poort van de Ketziot-gevangenis, voorafgaand aan de gevangenenruil. (Reuters)

De Israelische gevangenisautoriteit heeft zich niet aan haar belofte gehouden om een einde te maken aan de eenzame oplsuiting van Palestijnse gevangenen. Dat heeft het ministerie van de zaken van gevangenen van de Palestijnse Autoriteit woensdag bekendgemaakt, aldus Ma'an News. Israel had de belofte gedaan na een hongerstaking van drie weken van enkele duizenden gevangenen waarbij dit één van de belangrijkste eisen was. De gevangenen hadden daarop op 17 oktober hun actie beëindigd. Maar volgens het Palestijnse ministerie bevinden zich intussen nog tenminste zo'n 20 gevangenen in isoleercellen. Enkelen van hen zitten al jaren in eenzame opsluiting,  zoals Hassan Salama, Ahmad al-Mughrabi, Abdullah al-Barghouthi en de secretaris-generaal van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) Ahmad Sa'adat. Eenzame opsluiting, geldt in kringen van mensenrechtenorganisaties als een vorm van marteling, omdat het een uiterst ongunstige uitwerking op iemands psyche heeft.
-------------------------------------------------------------------------- 
Ahmad Sa'adat
Update vrijdag 28.10: De mensenrechtenorganisatie en steungroep voor de gevangenen Addameer heeft donderdag bekend gemaakt dat een rechtbank in Beer Sheva de eenzame opsluiting van Ahmad Sa'adat, de leider van het Volksfront (PFLP) met een jaar heeft verlengd. Dat  gebeurde op basis van geheime rapporten van de Shabak, de binnenlandse veiligheidsdienst, die op 8 augustus - dus lang voor de staking van de gevangenen waren ingeleverd. Sa'adat was aanwezig op die zitting, zonder advocaten. Die kunnen in dit soort gevallen waarin beslissingen worden genomen op basis van rapporten die zij noch de verdachten zelf mogen inzien, toch niets te doen.
De beslissing van de rechtbank gaat dus lijnrecht in tegen de afspraak met de hongerstakende gevangenen. Sa'adat is intussen opgenomen in een ziekenhuis in Ramle, omdat zijn gezondheid door de hongerstaking is aangetast. Einde update

 ----------------------------------------------------------------------------
Wat ook niet is veranderd, is dat gevangenen uit de Gaza-strook nog steeds geen familiebezoek kunnen ontvangen. Israel had dat in 2007 onmogelijk gemaakt nadat de Israelische militair Gilad Shalit (die overigens ook vijf jaar in eenzame opsluiting doorbracht) in 2006 gevangen was genomen. Onder meer het Rode Kruis heeft een beroep op Israel gedaan om de ban op familiebezoek op te heffen, omdat die in strijd is met de internationale wetgeving omtrent de mensenrechten.  
En ondertussen heeft Israel, volgens Shireen Iraqi, een advocaat van het ministerie van de zaken van de gevangenen, weer een nieuwe strafmaatregel bedacht. Het blokkeerde de saldo's van 28 gevangenen zodat ze geen geld meer van hun familie kunnen ontvangen.

Geen opmerkingen:

Israel gaat sputterend akkoord met een bestand dat mogelijk de tweede fase niet zal overleven

Hongerend wacht Gaza af Het Israelische kabinet is dus uiteindelijk akkoord gegaan met de overeenkomst over het staakt-het-vuren met Hamas. ...