woensdag 12 oktober 2011

Israel maakt eindelijk - in het kader van Shalit-deal - alsnog excuses aan Egypte

 
Duizenden amen in augustus in Cairo deel aan de begrafenis van de in de Sinai door Israelisch vuur gedode politieman Taha Ibrahim.

Het Israelische ministerie van defensie heeft eindelijk formeel excuses gemaakt voor de dood van vijf Egyptische politiemannen in augustus, zo meldt Al-Ahram Online, dat Israel's Kanaal 10-tv citeert. De excuses waren vervat in een verklaring van het bureau van minister Ehud Barak. Israel zou ook hebben aanvaard dat het de verantwoordelijk is voor de dood van de vijf (het werden er uiteindelijk zes nadat nog een politieman overleed, ap)
 Israel weigerde aanvankelijk excuses te maken, Barak betuigde in augustus alleen 'spijt' over het gebeurde, maar Egypte nam daar geen genoegen mee. Israel zou van mening zijn veranderd in het kader van de onderhandelingen over de vrijlating van Gilad Shalit, die onder leiding van de Egyptische geheime dienstman Murad Muwafi en diens rechterhand Mohammed Ibrahim werden gevoerd. Een Israelische delegatie reisde eerder deze week naar Cairo om de kladversie van de excuses te laten goedkeuren door de Egyptische militaire raad, de SCAF, zo citeerde Ahram Online The Jerusalem Post. 
De Egyptenaren werden op 18 augustus gedood aan de Egyptische kant van de grens. Dat gebeurde toen Israel, na aanslagen op de weg naar de Israelische plaats Eilat, de daders van deze aanslagen achterna zat. De dood van de Egyptearen was het begin van een ernstige crisi in de verhoudingen tussen Egypte en Israel en was mede aanleiding voor een bestorming van de ambassade in Cairo

Geen opmerkingen: