woensdag 13 maart 2013

Israelische troepen schieten Palestijn dood tijdens inval in kamp bij Hebron


De dode Mahmoud al-Teiti omringd door familie en vrienden. 

Israelische militairen hebben dinsdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten op de Westoever. Ditmaal was het de 25-jarige Mahmoud Adel Faris al-Teiti uit het Fawwar vluchtelingenkamp bij Hebron. Al-Teiti was een student journalistiek en communicatie en activist ten gunste van de Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen. Hij werd in het hoofd getroffen en naar het Abu al-Hasan al-Qasim Ziekenhuis in Yatta gebracht waar de dood werd geconstateerd. Medici stelden vast dat hij was overleden als gevolg van een schotwond door een zogenoemde dumdum kogel, een kogel die na impact explodeert (een soort munitie die verboden is op grond van internationale wetten).
De Israelische krant Haaretz meldt dat Al-Treiti de achtste Palestijn op de Westoever was die werd doodgeschoten in de laatste vier maanden.
Het dodelijk schot werd gelost nadat Israelische militairen het Fawar-kamp hadden bestormd. Zij werden daarbij met stenen bekogeld, wat zij beantwoordden met traangas, rubber kogels en scherpe munitie. Daarbij werden twee andere jongeren ook door scherpe munitie getroffen. Mahmoud Shadafan kreeg een kogel in de maag en Rami al-Krunz werd getroffen in een voet. Zes anderen werden getroffen door rubberkogels.     

Een Israelische militaire woordvoerster zei dat de militairen het kamp hadden bestormd nadat zij op een weg in de buurt met molotov-cocktails waren bekogeld. Toen zij in het kamp met stenen werden bekogeld hadden zij voor hun leven gevreesd en op de aanvallers geschoten, volgens de woordvoerster. Zij bevestigde dat daarbij iemand was gedood.
Haartez voegt aan dit bericht de mededeling toe dat het aantal ´gewapende aanvallen´ door Palestijnen op de Wwestoever de laatste tijd met 70% is toegenomen. Het merendeel van deze gewapende aanvallen (100 in februari, 56 in januari) zou bestaan uit het gooien van molotov-cocktails (brandbommen). Bij deze aanvallen zouden één burger en een twee leden van de veiligheidstroepen gewond zijn geraakt. Die cijfers zijn afkomstig van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Dezelfde dienst meldt ook nog een aantal mislukte pogingen om met messen te steken, bommen te leggen of één geval van een poging iemand te overrijden. Het probleem met deze cijfers is natuurlijk dat elke context ontbreekt (werden de molotov-cocktails zomaar gegooid of nadat troepen een dorp of kamp waren binnengevallen?) en dat geen enkele melding werd gedaan van de wandaden van kolonisten en/of militairen jegens Palestijnen. De Shin Bet is nu eenmaal geen onpartijdige organisatie. Maar duidelijk is wel al een tijdje dat de onrust is toegenomen, onder meer als gevolg van de acties van (en voor) hongerstakende Palestijnse gevangenen.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...