zondag 26 mei 2013

'Omar' van Palestijnse filmer Hany Abu Assad wint Juryprijs in Cannes

Embedded image permalink
Hany Abu Assad toont de oorkonde
De speelfilm 'Omar' van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu Assad heeft zaterdag in Cannes een prijs gekregen van de parallelle competitie 'Un certain regard'. In die categorie deden 17 films mee uit 15 landen, waarvan er zes eerstelingen van de maker waren.  Winnaar van deze competitie was "The Missing Picture," van de Cambodjaanse regisseur Rithy Panh. De film gaat over de gruwelijke geschiedenis van zijn eigen familie tijdens het bloedige regime van Pol Pot. Panh cverloor in die periode zijn beide ouders en zusters.
'Omar', werd bekroond met de de prijs in de tweede categorie van 'Un certain regard', de zogenaamde 'Juryprijs'. De jury bestond uit de Deense regisseur Thomas Vinterberg ("The Hunt"), de Chinese actrice  Zhang Ziyi, de Française Ludivine Sagnier, Ilda Santiago, leider van het Festival do Rio, en de Spaanse producer  Enrique Gonzalez Macho.
Omar is het verhaal van een treurige liefdesgeschiedenis die speelt in bezet Palestina. Omar, een jonge bakker uit Israel (Adam Bakri) is verliefd op de Palestijnse Nadia (Leem Lubany) aan de andere klant van de Muur. Maar aan de andere kant van de muur raakt Omar verzeild in (redelijk zinloze) verzetsdaden samen met Nadia's broer en een vriend. Hij wordt achterna gezeten en beland uiteindelijk in de gevangenis. Uit kritieken blijkt dat Hany Abu Assad, zoals in eerdere films, geen partij kiest voor zijn hoofdpersonen maar hun dilemma's laat zien en ook duidelijk maakt hoe hun keuzes verkeerd kunnen uitpakken. Abu Assad maakt eerder onder meer 'Ford Transit' (2002) en 'Paradise Now' (2006), waarmee hij een Golden Globe won. Omar is zijn eerste film die volledig in Palestina is gedraaid met een Palestijnse crew en gefinancierd met Palestijns geld. Het is nog niet duidelijk of en zo ja wanneer de film ook in Nederland uitkomt.
OMAR
Nadia en Omar

Geen opmerkingen: