dinsdag 7 mei 2013

Israelische leger verwoest bouwland en waterbronnen, kolonisten vernielen auto's

Het Israëlische leger heeft dinsdag meer dan 100 hectare Palestijns land, beplant met olijf- en fruitbomen met bulldozers vernield in de plaats Tarqumiya, in het district Hebron. De  burgemeester van Tarqumiya, Sami Fataftah, heeft dat gemeld aan het persbureau Ma'an. Fataftah zei dat drie waterbronnen werden vernield en 400 olijfbomen en 700 fruitbomen die tussen de vijf en zeven jaar geleden geplant waren, door het leger werden meegenomen. De waterbronnen waren eigendom van Nayif Mahmoud Shallafa en zijn broers Nawwaf and Yousef.
Fartaftah vertelde dat het leger een dag eerder in de dorpen Beit Ula en Nuba eveneens velden met bulldozers bewerkte en waterbronnen sloopte. Hij zei dat Israel dit volgens hem doet om Palestijnse boeren te verjagen en hun land dan aan Joodse kolonisten over te dragen. Maandag werd in Beit Ula overigens ook een elektrisch netwerk van 700 meter gesloopt.
Volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten (OCHA) hebben de Israeli's tussen 2009 en 2011 173 aan water gerelateerde structuren vernield met het argument dat er geen vergunning voor was verleend. Het ging om 40 waterbronnen, 57 tanks om regenwater op te vangen en een 20-tal wc's en gootstenen. Volgens diverse rapporten ligt het sinds 1967 vernielde aantal olijfbomen in de buurt van een miljoen.
Intussen duurde het geweld van kolonisten nog steeds voort in het noorden van de Westoever. Maandag werden tientallen Palestijnse auto's beschadigd en werd opnieuw her en der brand gesticht op Palestijnse velden. Ghassan Daghlas, de man die de activiteiten van de kolonisten in in het noorden van de Westoever bijhoudt voor de PA, vertelde Ma'an dat tientallen kolonisten zich verzamelden  bij het Tapuah checkpoint ten zuiden van Nablus en stenen gingen gooien naar Palestijnse auto's. Twee auto's werden volledig vernield, en enkele tientallen andere werden beschadigd. In het dorp Burin werd intussen 20.000 dunam aan olijf- en fruitbomen beschadigd doordat kolonisten daar brand hadden gesticht. 
De spanning liep op nadat vorige week een kolonist was doodgestoken bij een kruispunt ten zuiden van Nablus. Kolonisten stichtten daarna ongeveer 50 keer brand, vielen her en der Palestijnen aan in dorpen in de omgeving van Nablus en Tulkarem,  brachten vernielingen aan aan een moskee en gooiden stenen naar auto's en twee schoolbussen,waarbij gewonden vielen, onder wie enkele schoolmeisjes.

1 opmerking:

Jaap Hamburger zei

Luister eens Abu, je moet nu het hogere doel niet uit het oog verliezen. Israël is beroemd om de manier waarop het de woestijn tot bloei brengt, dat weet jij ook, en als die bomen daar in de weg stonden is het logisch dat die gerooid en meegenomen worden. Of wil jij het land soms weer prijs geven aan verwaarlozing door Palestijnen? Als ik het goed begrijp stonden die bomen daar al 5 tot 7 jaar dus de Palestijnen hebben alle tijd gehad ze zelf weg te halen. Of wil jij beweren dat het Israëlische verdedigings-leger overhaast te werk is gegaan? Soms denk ik wel eens dat jij heel geraffineerd te werk gaat: zogenaamd de kale feiten presenteren, maar altijd zo dat het lijkt of Israël fout zit. Terwijl zo'n incidentje als hierboven, met die bomen, toch duidelijk maakt dat het leger uit idealisme een bulldozer laat rijden. Israël doet gewoon waar het volgens iedereen goed in is: het land bewerken en vruchtbaar maken. Dat mag jij ook wel eens benadrukken!