woensdag 15 mei 2013

Herdenking 65 jaar Nakba II


Op het spandoek staat: 'De terugkeer naar onze huizen is een heilig recht, het is niet vatbaar voor verjaring' (Foto Ma'an).

Vandaag 15 mei was het dus echt 65 jaar geleden dat de staat Israel werd gesticht. Voor de Palestijnen de Yom al-nakba, Dag van de catastrofe, waarop elk jaar de verdrijving van 750.000 mensen wordt herdacht. Tienduizenden namen deel aan optochten op de Westoever, in Gaza en in Libanon. Op de Westoever loeiden de sirenes woensdagmorgen en waren er optochten in Nablus, Hebron en Jeruzalem, terwijl op sommige plaatsen zoals in Bethlehem al een dag eerder herdenkingen waren gehouden.
Op veel plaatsen waren botsingen. In Hebron werd een molotov-cocktail gegooid naar een militaire jeep, die daarna omsloeg en uitbrandde. Vier soldaten raakten gewond. In Jeruzalem raakten drie agenten gewond nadat ze een vreedzame menigte hadden bestormd bij de Damascus-poort. Er was een onbekend aantal gewonden onder de Palestijnen en er werden veel arrestaties verricht.
Bij de Ofer-gevangenis viel een 15-tal gewonden on de Palestijnen nadat ze met rubber-kogels en traangas waren bestookt. In Qalandiyya vielen eveneens flink wat gewonden en in het christelijke dorp Al-Khadr waren het er minimaal 17.
 Optocht in Naqoura (Libanon) op 14 mei. 'Het volk wil terug naar Palestina' staat er op het doek. (Foto Al-Akhbar, Beirut) .

Nakba optocht naar het E1 gebied tussen Jeruzalem en de nederzetting Ma'aleh Adumim. de man op de voorgrond draagt een grote namaak-sleutel, symbool voor het feit dat veel Palestijnen die tijdens de Nakba gedongen werden hun huizen te verlaten, nog steeds de sleutel ervan bewaren. Israel wil in het E1 gebied gaan bouwen. De Westoever zal daarmee effectief in tweeën worden gedeeld. De Palestijnen richtten hier in januari een eigen 'nederzetting' op, maar die werd snel afgebroken. (Foto Anne Paq/Activestills.org)
 
Politieman schopt Palestijnse vrouw. Dit gebeurde bij de Damascus poort in Jeruzalem, waar de politie een vreedzame betoging uit elkaar sloeg.  Er viel een onbekend aantal gewonden, onder wie drie politiemannen. Foto Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org
 
In Jeruzalem werden ook tientallen arrestaties verricht (Foto Ma'an). Bethlehem, avondlijke tocht op 14 mei. (Foto Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org)

1 opmerking:

Anoniem zei

Gisteren vierden de christenen voor Israel samen met het CIDI de verjaardag van de staat Israel. Een bloemenzee op het Spuiplein, toespraken en veel vlaggen. De toespraken waren tenenkrommend, enige democratie in het MO, een bloem in de omgeving en ga maar zo door.http://eczp.blogspot.nl/2013/05/christenen-feliciteren-israel-in-den.html
groet Jose

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...