zaterdag 11 mei 2013

En ja, daar gingen weer 70 olijfbomen..

ownertrees
 Leden van de familie Amour nemen de schade op. (Foto's: Operation Dove)

Joodse kolonisten hebben vrijdagmorgen 70 olijfbomen van het dorp At-Tuwane (in de regio Hebron, ten oosten van de plaats Yatta) omgezaagd of beschadigd. De bomen waren eigendom van Khader al-Amour en Kayed al-Amour, volgens Rateb al-Jbour, de coördinator van het Volkscomité tegen de Muur en de nederzettingen in het gebied van Hebron. De kolonisten waren afkomstig uit de nederzetting Maon, vertelde hij Ma'an.
womantree
De kolonisten lieten bij wijze van handtekening onder hun werk Hebreeuwse graffiti achter. Er stond  “prijskaart”, “wederzijdse garantie” en “ziek van de dieven”.

Het Israelische leger nam naderhand de schade op en de  politie bevestigde een klacht te hebben gekregen. Verder gebeurde er, zoals gewoonlijk, niets. Kolonisten kunnen dit soort dingen straffeloos doen. Er wordt nooit iemand gepakt, laat staan gestraft. Je vraagt je af wanneer andere landen - of Europa - een keer de consequenties zullen trekken uit dit soort nieuws. Maar dat kan nog wel even duren. Israel kan bij teveel mensen nog steeds geen kwaad doen. Wijlen Yasser Arafat noemde het al in de jaren '70  'the spoiled baby' van het Westen.  
hebrewgraffiti
De kolonisten lieten hun handtekening achter.
Verder frontnieuws van de Westoever: In het dorp Silwad, ten noordoosten van Ramallah braken vrijdag onlusten uit toen het leger de toegangsweg van het dorp afsloot en de inwoners verhinderde hun land te bereiken. Er vielen 14 gewonden als gevolg van zogenaamde rubber kogels (stalen kogels met een rubber overtrek) en nog meer als gevolg van traangas,  meldden medische kringen. Een jongen van 17, Asif Hami, 17, werd tweemaal geraakt aan het hoofd en verloor veel bloed.
In Beit Ummar, een dorp in de regio Hebron, werd vrijdag de 21-jarige Ibrahim Awad ernstig aan het hoofd gewond door een plastic kogel. De clashes begonnen hier kort na het vrijdagsgebed, zei woordvoerder Yousef Abu Maria van het plaatselijke volkscomité. Nog eens 20 anderen werden eveneens geraakt door plastic- of rubberkogels. Beit Ummar protesteert al langer tegen voortdurende wandaden die kolonisten begaan.

Geen opmerkingen: