woensdag 22 mei 2013

Israel sloopt: vier huizen in O-Jeruzalem, en 15 in een 'niet-erkend' Bedoeïenendorpje


Israel heeft dinsdag vier huizen in Oost-Jeruzalem gesloopt, omdat ze zonder vergunning waren gebouwd. Het ging om twee huizen in  Jabal al-Mukabbir en twee andere in At Tur. Het huis op de foto, in Jabal al-Mukabbir, was eigendom van de familie al-Qaq, die het 13 jaar geleden bouwde. Er werd een slooporder voor uitgevaardigd in 2002. De familie wendde die toen af met een rechtszaak, die ermee eindigde dat een boete moest worden betaald van 80,000 shekel ($21,800). Daarna heeft de familie tevergeefs geprobeerd een vergunning te krijgen.
De andere woning was eigendom van de familie Abu al-Dabaat. Er woonden daar vier families in vier appartementen. Volgens een van de eigenaars, Raed Abu al-Dabaat, was het in 1973 gebouwd op land dat al sinds 1930 in het bezit van zijn vader was. Ook in dit geval werd -  in 2007 - na een rechtszaak de slooporder afgewend en een boete uitgedeeld. Die bedroeg in dat geval 160,000 shekel ($44,000).
Drieëndertig procent van alle huizen in Oost-Jeruzalem, met in totaal ruim 90.000 bewoners, heeft geen vergunning volgens cijfers van de VN. Aanvragen voor bouwvergunningen van Palestijnen worden in 95% van de gevallen geweigerd. Sinds 1967 heeft Israel al zo'n 2000 huizen in Oost-Jeruzalem, gesloopt. 
 
 Foto's  Tali Mayer/Activestills.org

 Bedoeïenen
 Al eerder, op 16 mei, werden in het Bedoeïenendorpje Atir in  de Negev, 15 gebouwen omver gehaald. In de Negev bestaat een groot aantal dorpen dat door Israel niet is erkend, ook al bestaan die dorpen veelal al langer dan de staat Israel. De Israelische regering nam onlangs een plan aan om die dorpen met de grond gelijk te maken en de bewoners - en dan praten we over tienduizenden mensen -  te concentreren in een aantal stedelijke agglomeraties. Oren Ziv van Activestills.org maakte foto's van de vernielingen die Israel in Atir aanrichtte. De inwoners hebben intussen tenten opgezet in afwachting van de herbouw van hun dorpje.
 

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...