dinsdag 13 augustus 2013

Israel komt voor de 3e keer in een week met omvangrijke bouwplannen in bezet gebied


De nederzetting Gilo, een deel van Oost-Jeruzalem. 

De gemeente Jeruzalem en het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben  aan de vooravond van de start van 'vredesbesprekingen' tussen Israel en de Palestijnen, nog eens de definitieve goedkeuring gegeven voor de bouw van 942 nieuwe woningen in bezet Oost-Jeruzalem. Dat melden het Franse persbureau AFP en de krant Haaretz 
Het gaat om 942 nieuwe appartementen in de nederzetting (wijk) Gilo. Volgens Haaretz was over de uitbreiding al in december een principebesluit genomen, maar moesten nog wijzigingen worden aangebracht en was het definitieve besluit opgehouden om diplomatieke druk op Israel te voorkomen'.
Het moment van bekendmaking mag echter wel wat verbazing wekken, want zo vlak voor hervatting van  vredesoverleg is het nu al de derde keer in een week dat omvangrijke bouwplannen naar buiten komen. Zoiets kan toch geen toeval zijn, zou je zeggen. Zondag werd bekend dat Israel 1187 nieuwe huizen gaat bouwen in Oost-Jeruzalem en in drie grote nederzettingen op de Westoever. Een paar dagen daarvoor werd bekend dat het militaire bestuur van de westelijke Jordaanoever bouwplannen voor ongeveer 1100 nieuwe woningen in weer andere nederzettingen voor goedkeuring heeft voorgedragen.
De bekendmakingen van de Israelische bouwplannen hebben het 'vredesoverleg' op scherp gesteld. De Palestijnen overwogen al voordat deze laatste plannen voor de bouw van 942 huizen in Gilo naar buiten kwamen, om  af te zien van het overleg dat morgen (woensdag)  in Jeruzalem zou moeten beginnen.

1 opmerking:

Engelbert Luitsz zei

En dan nog beweren dat de EU-maatregel tegen het subsidiëren van activiteiten (lees wapens) in de bezette gebieden de vredesonderhandelingen in de weg staan. Je zou haast denken dat Netanyahu met dit getreiter hoopt op meer gewapend verzet, zodat Israel weer eens kan toeslaan.
Engelbert Luitsz

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...