dinsdag 13 augustus 2013

Israel gaat studenten rekruteren voor 'undercover' hasbara-(=propaganda)-eenheden

Er is weer nieuws van het hasbara-front. De Israelische krant Haaretz beschrijft hasbara netjes als 'public diplomacy'. In feite is hasbara georganiseerde propaganda met de bedoeling van de wandaden van Israel weg te poetsen en de mensen die het wagen kritiek op die wandaden te hebben pikzwart te maken. Hasbara is langzamerhand een soort industrie geworden. Hoe meer de kritiek groeit op Israels nederzettingenbeleid of Israels gedrag jegens de Palestijnen en andere buren, hoe belangrijker hasbara wordt.
Het jongste nieuws van het hasbara-front, zo blijkt uit berichtgeving in Haaretz, bestaat uit twee delen. Deel één betreft het nieuws dat het ministerie van Hasbara (onder Netanyahu werd enkele jaren een speciaal ministerie voor dit doel gecrëeerd) alweer wordt opgeheven. De taken ervan worden nu overgeheveld naar het bureau van Netanyahu zelf. Daniel Seaman, tot voor kort directeur generaal van het nu op te heffen ministerie (en daarvoor onder meer hoofd van het regeringspersbureau dat buitenlandse media in Israel begeleidt), wordt hoofd van een ''eenheid voor de interactieve media'' die vanuit Netanyahu's bureau gaat opereren. Het ministerie van Hasbara had al ''een operations room'', van waaruit het volgens eigen zeggen enkele tienduizenden bloggers, twitteraars en Faceboekgebruikers overal ter wereld van instructies voorzag hoe zij zich moesten opstellen tegenover 'de aanzwellende delegitimeringscampagne' zoals de toenemende  kritiek op Israel in de termen van de hasbara-beoefenaars zelf wordt genoemd. Het lijkt voor de hand te liggen dat die 'operations room' nu overgeheveld wordt naar Netanyahu's bureau.  
Jspace Featured .ORG: Hasbara Fellowships
In de VS is sinds 2001 een organisatie 'Hasbara Fellowships' actief op de diverse campussen om de toenemende kritiek op Israel te pareren. Op het menu staan onder meer reisjes naar Israel waar de deelnemers grondig worden voorbereid om hun leven lang als 'Israel ambassador' op te treden.  

Het tweede deel van het nieuws in Haaretz betreft het feit dat het bureau van Netanyahu op een gestructureerde manier gebruik wil gaan maken van de diensten van de Nationale Unie van Studenten in Israel. Seaman heeft, zo meldt Haaretz, ongeveer een week geleden een plan ingediend bij een regeringscommissie waaruit blijkt dat het bureau van de premier daarvoor 3 miljoen shekel (ongeveer 600.000 euro) wil uittrekken. Het geld zal worden gebruikt om een soort 'undercover units' op te richten. Er zullen procedures worden gestart om een 550-tal studenten te rekruteren die over onder meer de nodige talenkennis beschikken. Zij zullen daartoe cv's, moeten insturen, schriftelijke vragen moeten beantwoorden, proeven van vertalingen moeten inleveren en mondelinge sollicitatiegesprekken moeten voeren. De units krijgen per campus een 'hoofd-coördinator' als leider, die wordt bijgestaan door drie assistent-coördinatoren. De studentenunie zal zorgen voor de nodige ruimtes, computers en andere faciliteiten. De hoofdcoördinator krijgt van het bureau van de premier een volledige studiebeurs; de hulpcoördinatoren krijgen een gedeeltelijke studiebeurs. Onder hen opereren 'activisten' die een niet gespecificeerde vergoeding krijgen. De site Electronic Intifada tekent hier overigens bij aan dat het nieuws niet 100% nieuw is. Een jaar geleden meldde de site al dat (toen nog) het ministerie van Hasbara studenten via de Nationale Unie van Studenten een vergoeding tot zo'n 2000 dollar bood voor het verrichten van hasbara-diensten.

Wie niet precies weet wat hasbara-inhoudt en wat de studenteneenheden gaan doen, raad ik aan te googelen naar sites als Honest Reporting, CAMERA, NGO-Monitor, Missing Peace en dergelijke en eventueel naar blogs als 'Elder of Ziyyon' of Brabosh. Hij/zij zal dan merken dat de hele en halve onwaarheden van onze eigen vaderlandse hasbara-instelling, het CIDI, haast een baken van betrouwbaarheid zijn vergeleken met het echte hard-core origineel. Ook karaktermoorden - als bijvoorbeeld op de Zuidafrikaanse rechter Goldstone, auteur van het naam hem genoemde VN-rapport over de inval in Gaza in 2009, behoren tot het repertoire van de hasbara.
Uit Seaman's papier, zegt Haaretz, wordt duidelijk dat de studenten-eenheden, die zich niet als zodanig bekend zullen maken (ze zijn niet voor niets 'undercover') op een semi-militaire manier worden opgezet en dat zij zullen opereren vanuit àl Israels universiteiten (tegenwoordig zijn dat er zeven, het tot universiteit gepromoveerde college in de nederzetting Ariel meegerekend). Het nieuws van de nieuwe eenheden komt bovenop nieuws van een jaar geleden dat aan twee Israelische universiteiten studies in hasbara aan het pakket studiemogelijkheden zijn toegevoegd. Electronic Intifada stelt, niet ten onrechte, vast dat er steeds meer redenen komen voor een academische boycot van Israels universiteiten.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

En niet te vergeten de zogenaamd "onafhankelijke"vertaal site van MEMRI. Waar op het juiste moment Palestijnse teksten net iets verkeerd vertaald worden of wat zinnen vergeten of toegevoegd. Opdat door een niet gewaarschuwde lezer/kijker geconcludeerd wordt dat de Palestijnen "het weer eens gedaan hebben".

Zoals "vertaalde" verklaringen van Hamas

Herman

Abu Pessoptimist zei

De lijst was verre van volledig, Herman. Maar eerlijk gezegd vind ik Memri niet eens de ergste. De manier waarop ze hun vondsten presenteren, alsof het om 'main stream' uitingen gaat (terwijl het vaak obscure uitzendingen of parochieblaadjes betreft) is het ergst. Hun vertalingen zijn meestal redelijk. Maar veel erger vind ik Palestine Media Watch (PMW)van die enge racistische kolonist Itamar Marcus. Die noemt elke Palestijn die niet met een Israelisch vlaggetje in de hand naar de Joden zwaait, een terrorist.

Anoniem zei

Je hebt gelijk Maarten Jan, maar dit goed gedocumenteerde verslag van Norman Finkelstein over de manipulaties door MEMRI vond ik toch ook wel ernstig :(

= How MEMRI doctored Finkelstein's interview =

oa:

= NOTE: Highlighted text indicates parts edited out by MEMRI with ellipses.=

https://tinyurl.com/kutopw8

Herman

Abu Pessoptimist zei

Ik heb over het algemeen veel respect voor Finkelstein, maar dit overtuigt me niet. Memri snijdt in het interview, maar er wordt niets veranderd voor zover ik kan zien. En de einduitkomst is niet dat F. als een holocaust denier wordt voorgesteld. Althans ik zie dat niet zo.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...