maandag 26 augustus 2013

Israel sloopt in Jeruzalem en de Negev en neemt machines in beslag bij Bethlehem

Israelische bulldozers hebben maandag twee huizen gesloopt in de wijk At-Tur van Oost-Jeruzalem. Zakariya Deyyeh, de eigenaar van één van de huizen, vertelde het Palestijnse persbureau WAFA dat zijn huis van 120 vierkante meter dat 12 mensen onderdak bood, omver werd gehaald omdat het zogenaamd zonder vergunning zou zijn gebouwd. Hij zei zes jaar lang tevergeefs te hebben geprobeerd een bouwvergunning te krijgen van de Israelische autoriteiten. Hij had intussen twee keer een boete gehad. Eén keer was het bedrag zo'n $10,000, de andere keer ongeveer $17,000. Hij was nog steeds aan het betalen.  .
Elders, in de Oostjeruzalemse wijk Issawiya, werden maandag een autogarage, een kippenfarm en drie schuren, waarvan twee die werden gebruikt om vee in onder te brengen,. gesloopt onder het motto dat zij 'de natuur geweld aandeden'. Ook werd een stuk van twee dunam (2000 m²) landbouwgrond bewerkt met bulldozers en werd een aantal olijfbomen gerooid. Een plaatselijke activist, Mohammed Abu Hummus, vertelde WAFA dat de bulldozers vergezed werden door een grote politiemacht en door stafleden van de Israelischeche Oudheidkundige Dienst.  
Het gesloopte huis in Tal al-Saba in de Negev. (Ma'an)

In Beit Fajjar bij Bethlehem deden Israelische eenheden maandag een inval in een steengroeve en de bijbehorende fabriek. Directeur Subhi Thawabteh van de onderneming zei dat bulldozers en andere werktuigen in beslag werden genomen. De Israeli's haden el eerder invallen gedaan in de fabriek, zei hij. (Hierbij mag worden aangetekend dat er verschillende steengroeven op de Westoever door Israeli's worden geëxploiteerd en dat het Israelische hooggerechtshof in 2011 de hoogste dubieuze uitspraak heeft gedaan dat dit juridisch in orde zou zijn).
En tenslotte sloopten de Israelische autoriteiten maandag ook een huis in het BedoeïenendorpTal al-Saba in de Negev (in Israel binnen de groene lijn). Eigenaar Younis Awad Abu Ghanem vertelde Ma'an dat hij niet van plan was zijn grond te verlaten, ondanks deze sloop. Israel heeft de laatste dagen de sloop van bezittingen van Bedoeïenen opgevoerd. Woensdag werden twee huizen gesloopt in het dorp Arara ba-Naqab en vorig week maandag werd een hele Bedoeïenenvestiging bij Jeruzalem omver gehaald en werden de 53 bewoners weggejaagd.

Geen opmerkingen: